Moszkowicz ziet cliënt niet als dossiernummer

Dansen met Bouterse en dineren met Holleeder. Volgens Bram Moszkowicz is het onzin dat een advocaat alleen zakelijk met zijn cliënten om mag gaan. Hij staat alleen.

Jan-Heijn Kuijpers Foto WFA WFA17:JAN HEIN KUIJPERS BEOOGD OPVOLGER MOSZKOWICZ:HAARLEMMERMEER;19FEB2007- ***ARCHIEFFOTO 11MEI2006*** De nieuwe advocaat van Willem Holleeder is bekend. Mr. Jan Hein Kuijpers wordt hoogstwaarschijnlijk de vervanger van Bram Moszkowicz. Kuijpers verdedigde eerder al Marcel K. Foto: Kuijpers voor de zwaarbeveiligde rechtbank, de Bunker tijdens de eerste proforma zitting tegen Willem Holleeder. WFA/ls/str. Rein van Zanen WFA WFA
Jan-Heijn Kuijpers Foto WFA WFA17:JAN HEIN KUIJPERS BEOOGD OPVOLGER MOSZKOWICZ:HAARLEMMERMEER;19FEB2007- ***ARCHIEFFOTO 11MEI2006*** De nieuwe advocaat van Willem Holleeder is bekend. Mr. Jan Hein Kuijpers wordt hoogstwaarschijnlijk de vervanger van Bram Moszkowicz. Kuijpers verdedigde eerder al Marcel K. Foto: Kuijpers voor de zwaarbeveiligde rechtbank, de Bunker tijdens de eerste proforma zitting tegen Willem Holleeder. WFA/ls/str. Rein van Zanen WFA WFA WFA

Amsterdam, 20 febr. - Moszkowicz. De naam is een merk geworden. Een dynastie, synoniem voor de top in de strafrechtadvocatuur. Eén vader en vier zoons, allemaal advocaat en allemaal lid van de maatschap Moszkowicz advocaten. Geweest, want het zwarte schaap Robert werd verstoten. Benjamin Abraham nam het stokje van zijn vader over, hij is de veruit de bekendste van de vier. En de meest getalenteerde, zo menen zijn beroepsgenoten en tegenstrevers.

Voor Bram (46) was Max niet alleen zijn vader maar ook zijn leermeester en voorbeeld. Pleiten heb ik van mijn vader geleerd, vertelde Bram in 1999 tegen deze krant. „We bespreken alles samen. Hij is mijn bron van inspiratie.” Collega Gerard Spong indertijd: „Hij was een jongen die zo vreselijk zijn vader probeerde na te apen.”

In het oog van de storm kan Bram zijn belangrijkste adviseur niet meer raadplegen, zo vertelde hij afgelopen week. Max Moszkowicz senior is door de ouderdom geveld: een hersenbloeding. Of Max zijn zoon Bram nog zou kunnen helpen, is twijfelachtig.

Het risico dat de zaak Holleeder voor Moszkowicz nadelig zou uitpakken was vanaf dag één aanwezig. Hij wist dat en is er door velen voor gewaarschuwd. Holleeder wordt beschuldigd van afpersing van vastgoedhandelaar Endstra, tot zijn dood in 2004 ook cliënt van Moszkowicz. Het betekent dat Holleeder er een belang bij heeft om Endstra’s geloofwaardigheid te ondermijnen. Dat legitieme verdedigingsbelang van Holleeder ligt voor Moszkowicz gevoelig omdat ook Endstra zijn cliënt was. Ziedaar de belangenverstrengeling die de positie van Moszkowicz vanaf het begin belastte.

Wat de positie van Moszkowicz nog ingewikkelder maakte, was de informatie die in het onderzoek naar Holleeder over de raadsman zelf naar boven is gekomen. De verklaring van Endstra dat hij op het kantoor van Moszkowicz met een pistool is bedreigd door Holleeder, maakt dat kantoor tot een plaats delict. Dat Moszkowicz daar zelf niet van geweten heeft, een stelling die door Justitie niet wordt betwist, doet niet af aan het feit dat de bewering van Endstra moest worden onderzocht.

Dat onderzoek leverde allerlei aanwijzingen op waaruit het Openbaar Ministerie het beeld destilleerde dat „Holleeder mogelijk ongepaste controle uitoefende op zijn raadsman en gebruik zou maken van diens kantoor”. Moszkowicz wijst die suggestie nadrukkelijk van de hand.

Over zijn persoonlijke contacten met Holleeder verklaarde hij tijdens zijn persconferentie maandag dat het fictie is dat een advocaat slechts puur zakelijk met zijn cliënt zou mogen omgaan. „Het zou slecht met mij gesteld zijn indien ik iedere cliënt wiens belangen ik behartig zou gaan zien als een dossiernummer, zonder mij verder te verdiepen in de mens achter de verdachte.”

Het is niet de eerste keer dat wordt gewezen op de warme banden die Moszkowicz onderhoudt met zijn clientèle. Zo werd hij ooit dansend gefilmd met de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse. „Ja, ik doe en zeg wel eens dingen die ik niet geacht word te doen”, vertelde de advocaat over dit incident aan het maandblad Opzij. „Als ik handenschuddend met Bouterse voor de camera sta, weet ik: dat gaat je kritiek opleveren.”

Een andere opmerkelijke anekdote is afkomstig van Dikke Charles Geerts, de man die de gemeente Amsterdam probeert te weren van de Amsterdamse Wallen omdat hij banden zou hebben met de onderwereld. Samen met Jan Otten kocht Dikke Charles in 1996 sekstheater Casa Rosso van Rob Grifhorst, ooit genoemd als ‘de vijfde Heinekenontvoerder’ en een zakenrelatie van Holleeder. „De deal is geboren tijdens het trouwfeest van Bram Moszkowicz”, aldus Jan Otten. Het verhaal wordt bevestigd in een verklaring die Grifhorst ooit aflegde bij de Amsterdamse politie: „Ik heb Geerts voor het eerst van mijn leven ontmoet op 10 augustus 1996, dat was op de bruiloft van Moszkowicz.”

Dit is het soort verhalen waarvan de meeste van zijn collega’s gruwen, zelfs als ze een zwak hebben voor Moszkowicz.

Uitgerekend advocaat Gerard Spong, die Moszkowicz op dit moment bijstaat, heeft zich er in deze krant ooit zeer stellig over uitgelaten. „Omdat strafrechtadvocaten zo in de picture staan, geeft dat beroepsmatig wel de verplichting om iedere schijn te vermijden. Je moet het optreden met je cliënt dus zoveel mogelijk uit de weg gaan”, aldus Spong.

nrc.nl/binnenland: toespraak Moszkowicz en vonnis rechter Poelmann nrc.nl/discussie: discussieer mee over stap van advocaat

    • Jan Meeus