Moszkowicz als advocaat van zichzelf

Bram Moszkowicz is niet langer de advocaat van Willem Holleeder. En dat komt door een samenzwering, met een hoofdrol voor een rechter. „Ze zijn nog niet van mij af.”

Bram Moszkowicz tijdens zijn persconferentie. Advocaat Bram Moszkowicz tijdens zijn persconferentie gistermiddag in hotel Holiday Inn in Amsterdam. (Foto Bas Czerwinski) Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Voor één keer is Bram Moszkowicz de advocaat van zichzelf. In het Amsterdamse hotel Holiday Inn bijt de raadsman van zich af. Hij is getergd, geëmotioneerd soms. Moszkowicz is lang van stof, herhaalt zichzelf vaak en wijst zijn publiek van journalisten regelmatig op het belang van zijn woorden. „Goed opletten en goed citeren.”

Niemand wordt gespaard. Het Openbaar Ministerie niet, de familie Endstra niet, de Amsterdamse voorzieningenrechter Poelmann niet, de pers niet en hoofdredacteur Jort Kelder van zakenblad Quote al helemaal niet. Moszkowicz ziet een „tripartiete kongsi”, een samenzwering tussen de familie Endstra, justitie en pers, met maar één doel: Bram Moszkowicz het werk voor zijn cliënt Willem Holleeder onmogelijk maken.

Dat Moszkowicz het niet goed kan vinden met Jort Kelder was genoegzaam bekend. Hij noemde de hoofdredacteur van Quote ooit een „geborneerde journalist”, in reactie op beschuldigingen van Kelder dat Moszkowicz een ‘maffiamaatje’ is. Maar dat rechter Poelmann er zo van langs krijgt, is ongekend. Zeker omdat Moszkowicz hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. De strafpleiter onderkende dat zelf ook. „Ik zal u precies vertellen wat ik van dat vonnis vind, en dat zal me kritiek opleveren, maar ik doe het toch: het is infaam en abject.”

Ook NRC Handelsblad krijgt een veeg uit de pan. Met de kop ‘Moszkowicz slaat op de vlucht na ernstige dreiging’ boven een voorpaginabericht van zaterdag heeft de krant het beeld opgeroepen van een „bange laffe man die halsoverkop zijn huis verlaat”.

En de raadsman zelf? Die heeft nog de kracht om door te gaan. Hij blijft als advocaat actief, voor bestaande en nieuwe klanten. Moszkowicz gaat zichzelf verdedigen tegen de tuchtklacht van de erven Endstra en hij heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van rechter Poelmann. „In dat opzicht zijn ze nog niet van mij af.”

Maar Holleeder, nee die kan hij niet meer verdedigen. „Ik ben belasterd, beledigd, verdacht gemaakt. Ik ben na het vonnis van vorige week (waarin de eis van Moszkowicz tegen Kelder werd afgewezen, red.) in mijn integriteit geraakt. Wat ik nu ga doen, beschouw ik als de zwartste dag in mijn carrière en een dieptepunt in de Nederlandse strafrechtspleging. Want een cliënt houdt niet langer de raadsman die hij wenst. Ik ga stoppen met zijn verdediging en waarom? Ik stop omdat het niet langer in zíjn belang is om door te gaan. Ik zal mij nog deze week terugtrekken als raadsman van Willem Holleeder.”

Moszkowicz: pagina 3

    • Jan Meeus