Liever Hamburg dan de Randstad

In Groningen houden de politieke partijen een reeks debatten in aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van 7 maart. „We moeten ons op Noord-Duitsland richten.”

Na afloop van een verkiezingsdebat in het Groningse Zuidhorn deelt D66-lijsttrekker Piet de Vey Mestdagh kleurige vliegenmeppers uit. Met de tekst: ‘D66 slaat terug’. De komende weken gaan hij en zijn campagneteam er vierduizend uitdelen aan kiezers in Groningen.

Het debat van gisteravond was het eerste in een reeks, georganiseerd door de provincie Groningen en het Dagblad van het Noorden, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. Telkens kruisen (kandidaat-)Statenleden de degens over onderwerpen als het openbaar vervoer, woningbouw, gemeentelijke herindeling en de eventuele totstandkoming van een noordelijk landsdeel. Lijsttrekker Teun Jan Zanen van de Partij voor het Noorden pleit al jaren voor een samenvoeging van Friesland, Groningen en Drenthe. Noord-Nederland, zegt hij, moet meer politieke macht krijgen. „We zijn te afhankelijk van Den Haag.”

Zanen zit met VVD-lijstrekker Eisse Luitjens en William Moorlag, nummer vier op de PvdA-lijst, op het podium tegenover tweehonderd toeschouwers. Luitjens voelt weinig voor een „status aparte” voor het noorden. „We stellen in Europa niks voor met onze anderhalf miljoen inwoners.”

PvdA-statenlid Moorlag stelt dat de burger niet zit te wachten op een fusie van de drie noordelijke provincies. Zanen werpt tegen dat twee enquêtes van het Dagblad van het Noorden uitwezen dat een ruime meerderheid van de Groningers en Drenten er voorstander van is. Presentator Martin de Bruin van het verkiezingsdebat wijst op zijn beurt op een peiling van RTV Noord, waaruit blijkt dat de Partij voor het Noorden niet terugkeert in de Staten.

Over naar het openbaar vervoer, dat in Groningen kampt met overvolle treinen en uitval. Wat moet er verbeteren? Meer geld, vindt lijsttrekker Wiebe van der Ploeg van GroenLinks. De „kapitalistische” vervoerder Arriva maakt er een potje van, zegt NCPN-lijsttrekker Michel Wijnhold.

De uitslag van de schaduwverkiezing – alle bezoekers kregen bij binnenkomst een stembiljet – is verrassend. De PvdA, nu met twintig zetels de grootste partij in de Groningse Staten, verliest tien zetels. Het CDA en de VVD winnen. PvdA’er Moorlag ligt er niet wakker van. Zwevende kiezers waren er vanavond nauwelijks, constateert hij. „Er was vooral veel achterban.” Van andere partijen dan.

D66 (nu twee) houdt één zetel over. In het echt zou De Vey Mestdagh hier blij mee zijn, zegt hij. Hij toont een D66-verkiezingsfolder met daarop ANWB-richtingaanwijzers: ‘Den Haag 230 kilometer, Bremen 180.’ De Vey Mestdagh: „Groningen moet zich meer richten op de Noord-Duitse steden Hamburg en Bremen en minder op de Randstad.” De slogan ‘Er gaat niets boven Groningen’ moet worden afgeschaft, vindt hij. „Dat impliceert dat we hier aan het einde van de wereld zitten.”

    • Karin de Mik