Kaasmaffia

1 kilo kleine courgettes250 g blokjes mager gerookte spek1 ei125 ml slagroomvers geraspte Parmezaanse kaaszoutversgem alen peper

In Italië ontvoert de maffia Parmezaanse kaas. Van die hele grote, loodzware kazen die al honderden jaren worden geproduceerd. Leden van de maffia en de camorra reizen per trein of vliegtuig naar het noorden van Italië waar deze kostbare kazen worden geproduceerd en ontmoeten daar hulptroepen bij de kaasontvoering.

De chauffeur van de vrachtauto met kazen wordt overvallen en gekneveld. Zijn vrachtauto wordt naar een of ander industrieterrein gereden, waar de honderden kazen vervolgens in stukken worden gesneden. Dan worden de stukken in andere auto’s naar het zuidelijke deel van Italië getransporteerd en aan eigenaren van kleine winkels doorverkocht. Giorgio Ciroldi uit Ferrarini in Reggio Emilia, één van de belangrijkste kaasproducenten, meldde dat men om diefstal te voorkomen en op te lossen experimenteert met het in de kaaskorst plaatsen van microchips. Ook merktekens op de kaaskorst moeten tot opsporing leiden.

De circa 38 kilo wegende kazen worden gemaakt van afgeroomde avondmelk en volle ochtendmelk. Voor één kaas is 600 liter melk nodig. De melk wordt geleverd door 270.000 koeien in het noorden van Italië. In 2005 werden er 3.136.191 kazen geproduceerd. Parmezaanse kaas staat op nummer 1 op de lijst van etenswaren die in winkels worden gestolen. Een gemiddelde Italiaanse familie eet een halve kilo kaas per week.

Het recept voor een voorgerecht voor 4 personen: courgettes alla carbonara. Bak de blokjes spek uit. Laat ze niet te bruin en te droog worden. Klop in een kom het ei los in de room. Snijd een stukje van de uiteinden van de courgettes. Snijd de courgette met een dunschiller in de lengte in slierten en voeg die toe aan het gebakken spek. Bak de slierten enkele minuten en schep ze af en toe om.

Voeg het room-eimengsel toe en roer het door spek en courgette. Strooi er vers geraspte peper en Parmezaanse kaas op.

Anne Scheepmaker

Morgen: Wintersalade II

    • Anne Scheepmaker