Geen geld voetballers Türkiyem

De spelers van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor krijgen de komende vier maanden geen onkostenvergoeding meer. Dat is het gevolg van de moord op ex-voorzitter Nedim Imaç (40) van afgelopen zaterdag. De spelers werden hiervan gisteravond tijdens een bijeenkomst in het clubhuis op de hoogte gebracht.

„Er is geen geld om de spelers te betalen”, verklaarde waarnemend voorzitter Martin van den Heuvel aan persbureau ANP. „De jongens waren hierdoor totaal van slag.”

Oud-voorzitter Imaç was de belangrijkste geldschieter van de voetbalclub. Hij betaalde de spelers rechtstreeks, aldus Van den Heuvel. „Ik had daar totaal geen inzicht in.”

Door de moord op Imaç komt het voortbestaan van de hoofdklasser in het gedrang. Imaç stond samen met enkele vrienden in 1987 aan de basis van de club, waarvan hij zestien jaar voorzitter was. Onder hem groeide Türkiyemspor uit tot een stabiele hoofdklasser bij de zondagamateurs. In 2003 en 2005 werd de club algemeen kampioen van Nederland, door winst op de kampioen van de zaterdagamateurs.

Begin dit jaar legde de Belastingdienst een naheffing van 1,3 miljoen euro neer bij de amateurclub. Er zou de afgelopen vijf jaar te weinig loonbelasting zijn afgedragen. Imaç zou bekijken hoe die schuld kon worden afbetaald.

Volgens de Amsterdamse politie is de moord op Imaç een afrekening in het criminele milieu. De moordzaak zou niets met de voetbalclub hebben te maken, aldus Van den Heuvel.