‘Engel van Soweto ontvoerde journalist’

De Zuid-Afrikaanse Mama Jackie, beter bekend als de Engel van Soweto, is gisteren gearresteerd op verdenking van ontvoering en mishandeling van een journalist. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse publieke omroep SABC gisteren gemeld.

Mama Jackie werd internationaal gelauwerd om haar gratis Ithuteng Trust school voor 200 kinderen die door apartheid, misdaad of aids ouderloos zouden zijn geworden. Oprah Winfrey noemde haar „een engel op aarde” en schreef een cheque van ruim een miljoen dollar uit. Ze werd uitgenodigd door de Verenigde Naties.

Maar Jackie Maarohabye, zoals haar volledige naam luidt, kwam recent vooral in het nieuws in verband met fraude. Het Zuid-Afrikaanse tv-programma Carte Blanche, dat bekend staat om zijn gedegen onderzoeksjournalistiek, beweerde dat Mama Jackie loog over haar school en dat ze de ‘misbruikte’ kinderen dwong hetzelfde te doen om het publiek aan te zetten tot gulle giften.

Nu wordt ze ervan verdacht deel uitgemaakt te hebben van een menigte die een journalist van de krant Sowetan heeft ontvoerd en mishandeld. Aanleiding: hij bezocht de school van Mama Jackie om haar te interviewen over de financiën van de instelling. „Ik was doodsbang en dacht dat ik dood zou gaan”, schreef de journalist Vusi Ndlovu in zijn verslag over het incident. Hij zegt dat hij zeven uur lang vastgehouden, geslagen en bedreigd werd door Mama Jackie en haar aanhangers.

Tientallen ouders en kinderen zijn eveneens gearresteerd na het incident. Volgens de SABC is Mama Jackie gisteren in de rechtszaal ingestort en naar een ziekenhuis gebracht om behandeld te worden aan verwondingen die zij zou hebben opgelopen tijdens haar arrestatie. Ze blijft tot vrijdag in hechtenis wanneer de datum van de hoorzitting bekend wordt gemaakt.

(Reuters)