Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken stapt op

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken María Consuelo Araújo heeft gisteren haar functie neergelegd omdat twee familieleden in opspraak zijn geraakt wegens het onderhouden van banden met rechtse paramilitaire groepen.

Vorige week werd haar broer en senator Álvaro gearresteerd wegens vermeende banden met paramilitairen tegen wie in Colombia onderzoeken lopen in verband met drugshandel en geweld. Ook haar vader heeft volgens recente berichten financiële banden gehad met de paramilitairen.

Araújo zegt dat ze president Uribe om haar ontslag heeft gevraagd om de onderzoeken niet te bemoeilijken. Op een persconferentie zei ze te geloven in de onschuld van haar in opspraak geraakte verwanten. Het afgelopen weekeinde weigerde Uribe nog het ontslag van de minister die pas zes maanden actief was op Buitenlandse Zaken. De 35-jarige vrouw was eerder minister van Cultuur.

Uribe heeft Fernando Araújo (geen familie) benoemd als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij wist rond de jaarwisseling uit het oerwoud te ontsnappen nadat hij zes jaar lang was gegijzeld door leden van de linkse terreurgroep FARC.

De tweede regering van president Uribe heeft steeds meer te lijden van het schandaal van de zogeheten parapolitici. Vorig jaar kreeg de politie een laptop in handen van een van de paramilitaire leiders. Op de computer van Rodrigo Tovar (alias Jorge 40) stond belastende informatie over de banden van tientallen politici met de illegale gewapende groepen.

De paramilitaire eenheden werden in de jaren tachtig opgericht door grootgrondbezitters als antwoord op de terreur van de linkse revolutionaire gewapende commando’s. De strijd tussen beide groepen escaleerde en uiteindelijk maakten alle gewapende groepen zich schuldig aan moordpartijen en drugshandel. De paramilitaire groepen zijn het afgelopen jaar ontwapend en worden nu door justitie onderzocht.

De afgelopen maanden zijn acht leden van het Congres opgepakt wegens ontoelaatbare contacten. Een negende is voortvluchtig. Er is ook een kolonel in staat van beschuldiging gesteld.

De verdachte politici komen allemaal uit noordelijke departementen en gelden als politieke steunpilaren van de conservatieve president Álvaro Uribe. In Colombia gaan steeds meer stemmen op om de parlementsverkiezingen van 2008 te vervroegen om zo een ‘schoon’ Congres te krijgen.