Chimpansees werken al vierduizend jaar met notenkrakers

Rotterdam. De gewoonte van chimpansees in Ivoorkust om grote stenen te gebruiken als notenkraker is al zo`n 4.300 jaar oud. Een team internationale archeologen trekt deze conclusie in Proceedings of the National Academy of Sciences na de vondst van ruim 200 stenen `hamers` en steensplinters. Volgens het team lijken de hamers sprekend op die waarmee hedendaagse chimps hun noten stukslaan, met een rots of boomstronk als aambeeld. De archeologen troffen de stenen aan in een laagvlakte in het Taï National Park - destijds een vochtig, onaantrekkelijk oord voor mensen. Uit minieme restjes zetmeel leidden de onderzoekers verder af dat de hamers gebruikt zijn voor het kraken van noten van de pandanotenboom en andere notensoorten die niet door mensen worden gegeten. De archeologen dateerden de stenen via de ouderdom van de aardlaag waarin ze lagen. Ervan uitgaande dat tussen chimpanseegeneraties tien tot vijftien jaar zit, betekent dit dat het gebruik van stenen hamers - het `stenen tijdperk der chimpansees` - nu al 280 generaties meegaat.