Cel voor pope die duivel uitdreef

In de Roemeense stad Vaslui is gisteren een orthodoxe priester veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf wegens doodslag op een jonge non, die volgens hem bezeten was door de duivel. Vier nonnen die hem hadden geholpen bij de duiveluitdrijving kregen celstraffen van vijf tot acht jaar. Na de uitspraak in Vaslui braken aanhangers van de pope in de rechtszaal in snikken uit.

De dood van Maricica Irina Cornici (23) in het klooster van Tanacu in Oost-Roemenië schokte het land in juni 2005. De vrouw leed aan schizofrenie, waarvoor ze werd behandeld. Volgens pope Daniel Petru Corogeanu en de vier nonnen, onder wie de abdis van het klooster, was ze door de duivel bezeten omdat ze had gezegd met de duivel te praten.

Om de duivel uit te drijven, bonden ze Maricica Irina Cornici gekneveld vast op een kruis en lieten haar vervolgens, zonder eten of drinken, aan haar lot over. Na drie dagen stierf de non aan uitdroging en uitputting.

De pope zei na zijn aanhouding dat hij niets verkeerd had gedaan, omdat hij een vaststaand ritueel had gevolgd.

Het patriarchaat in Boekarest stelde zich aanvankelijk terughoudend op. Het weigerde commentaar te geven op het optreden van de pope en de vier nonnen met het argument dat het niet wist wat Irina Cornici precies had gedaan. Later werd de duiveluitdrijving evenwel als „abominabel” veroordeeld. De kerk wist ook te melden dat pope Corogeanu zijn opleiding niet had afgemaakt; omdat er een tekort aan priesters is werd hij toch gewijd.

De pope en de vier nonnen werden geëxcommuniceerd en het klooster in Tanacu ging dicht. De bisschop die het kwam sluiten, werd overigens bij die gelegenheid aangevallen door de nonnen.

De Roemeens-orthodoxe kerk heeft inmiddels hervormingen beloofd. Zo wordt een psychologische test ingevoerd voor iedereen die als pope of non het klooster ingaat.

(BBC, AP)