Cavolo, couve, kool

In de week dat we Bulgaars en Roemeens kookten gaf ik hier een recept voor een salade van groene kool met karwijzaad. Het was geen officieel Bulgaars of Roemeens gerecht, maar paste er toch goed bij. In het oosten van Europa weten ze wel raad met hun kolen. Ze koken er soep van, stoven ze mee in wildschotels of met kruidige worst, vullen er hun deeghapjes mee en zetten ze in het zuur.

De Zuid-Europese keuken staat er minder om bekend, maar ook daar gaat er ’s winters veel kool doorheen. In de Franse provincie Bearn wordt groene kool gebruikt in de garbure, een boerse soep met ganzenvet, groenten en eend of konijn. In Noord-Italië wordt savooienkool vaak gecombineerd met pizzoccheri, pasta van boekweitmeel en in Toscane gaat cavolo nero in de ribollita, een dikke bonensoep. De Grieken eten meer witte kool, vaak in de vorm van gevulde rolletjes, zoals de lachanontolmades die gevuld zijn met rijst en vlees en geserveerd worden in een saus van eieren en citroen. In Portugal wordt de nationale soep caldo verde gemaakt van aardappels, chorizo en couve gallega, een donkergroene koolsoort uit de noordelijke provincies. Ook in het aangrenzende Galicië kent men een soortgelijke soep, caldo gallega, maar die wordt gemaakt van knolraapbladeren. Voor zover ik weet wordt in Spanje, behalve bloemkool, minder kool gegeten dan in omringende landen. Maar misschien vergis ik me daarin?

Vandaag geef ik je een fusionrecept voor groene kool met worst en kikkererwten. Ik gebruikte een Portugese chouriço, waarvan ik er onlangs een paar had ingeslagen bij Meia Pipa, een sympathiek Portugees winkeltje in de Haagse Prinsenstraat. Maar met een goede Spaanse chorizo wordt het ook lekker. Omdat we het hier over een eenvoudige doch voedzame maaltijd hebben, eentje die zich uitstekend leent voor een doordeweeks speedkookmoment, schrijf ik kikkererwten uit blik voor. Ik weet ook wel dat zelfgekookte lekkerder zijn, maar daar heb ik niet altijd tijd voor of zin in. Jij wel? Altijd doen.

Voor 2 personen:

100-125 g chorizo, in blokjes

½ groene kool, in dunne reepjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

½ theelepel gemalen komijn

gemalen chilipeper (naar smaak en afhankelijk van de pittigheid van de chorizo)

1 blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt

125 ml kippenbouillon

extra vergine olijfolie

Bak de chorizo uit in een ruime pan met antiaanbaklaag. Op hoog vuur duurt dat een paar minuten; je wilt niet dat het keiharde kiezeltjes worden. Schep ze uit de pan en fruit de knoflook, komijn en chilipeper in het achtergebleven bakvet. Voeg de kool toe en roerbak deze een paar minuten mee. Voeg de chorizo weer toe, samen met de kikkererwten en kippenbouillon. Warm alles even goed door, maak op smaak met versgemalen peper en een scheutje olijfolie.

Post jouw lekkerste wintergroenterecept op www.nrc/nl/kokenetc en wellicht komt het later deze week in de krant.

    • Janneke Vreugdenhil