‘Bij rotweer een taxi’

Han Hindriks Foto Deborah Roffel Han Hindriks - kandidaat voor rubriek Verdienen - voor 20 februari 2007 Roffel, Deborah

Leg eens uit waarom je zoveel kwijt bent aan je telefoon.

„Tja, ik bel redelijk veel en heb geen vaste telefoon. Daarnaast ben ik ook niet zo prijsbewust. Misschien kan ik wel twee tientjes per maand besparen als ik een ander abonnement neem, maar ik vind het niet praktisch om over te stappen. Ik geef vrij gemakkelijk geld uit. Je zult mij niet snel de supermarkt tweemaal door zien lopen om te kijken wat er allemaal in de aanbieding is. Als het rotweer is, neem ik een taxi. Ook als ik op zich kan fietsen. Mijn vriendin vindt dat belachelijk. Ik denk dat ik er wel iets meer op zou kunnen letten.

„We gaan volgende maand samenwonen in het huis dat we net hebben gekocht. Op een gezamenlijke rekening storten we allebei elke maand een bedrag voor het huis en vaste lasten. We voorzien daarbij geen problemen. Het zou kunnen dat zij zich gaat storen aan mijn uitgavenpatroon. Zij geeft zelf minder makkelijk geld uit. De laatste tijd overleg ik al wel meer over uitgaven die ik doe.”

Komt die studieschuld ook van een losbandig leven?

„Het komt voornamelijk omdat ik twee jaar langer heb gestudeerd. Ik had bijbaantjes en daarnaast heb ik mijn studiefinanciering bij de Informatie Beheer Groep laten doorlopen. Dat ik nu een tijdje 150 euro per maand moet aflossen, daar lig ik niet zo wakker van.”

Zie je het nieuwe huis ook als een investering in de toekomst?

„Nee, niet echt. We hebben het niet gekocht om er de rest van ons leven te blijven zitten. De kans is aanwezig dat we over vijf jaar alweer op zoek gaan naar iets anders. We hebben niet om die reden gekozen te kopen, het is gewoon voordeliger dan huren. Ik ben wat financiën betreft nog niet zo met mijn toekomst bezig. Ik krijg wel elk kwartaal een overzicht van het pensioen dat ik heb opgebouwd, maar ik snap daar niet zo veel van. Dat komt wel als ik begin dertig ben. Ik heb ook niet een bepaald salaris voor ogen waar ik naar streef.”

Niet bezig met promotie maken?

„Ik wil mijn werk graag goed doen. En we hebben een Amerikaans systeem van belonen. Je kunt elk jaar 10 tot 15 procent in salaris stijgen als je een goede beoordeling krijgt bij een soort functioneringsgesprek. Het is handig om lekker te verdienen, maar als ik er minder voor zou krijgen, zou ik hetzelfde werk doen.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk