Australië stuurt team naar N-Korea

Australië stuurt binnenkort diplomaten naar Noord-Korea om te praten over verbetering van de betrekkingen. Gesproken zal onder andere over opheffing van financiële sancties en economische steun, nu vorige week een akkoord werd bereikt over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

De Australische premier John Howard zei vanochtend op de Australische radio dat hij tot het initiatief heeft besloten in nauw overleg met de VS en Japan. Howard zei dat hij uitgebreid telefonisch had gesproken met de Amerikaanse president Bush. Bush, zei Howard, toonde zich „realistisch optimistisch” over het akkoord dat vorige week in China werd gesloten, en dus „ben ik dat ook”.

Australië geldt als de trouwste bondgenoot van de VS in de Aziatische regio. Anders dan Washington onderhoudt Canberra wel officiële diplomatieke betrekkingen met Pyongyang, al werden die een aantal keren bevroren.

Het akkoord over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor economische hulp en diplomatieke relaties met de VS en Japan werd vorige week gesloten door de beide Korea’s, de VS, Rusland, Japan en China. Volgens Howard heeft deze overeenkomst om die reden meer kans van slagen dan de bilaterale overeenkomst die de VS en Noord-Korea in 1994 sloten. De betrokkenheid van China, Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot, en de andere leden van het zes-partijenoverleg is „een groot voordeel”, zei Howard.

Vorige week al besloot Zuid-Korea tot nieuwe bilaterale onderhandelingen met het noorden. Het zes-partijenoverleg gaat medio volgende maand verder.