Al Gore als redder van de mensheid

DVD An Inconvenient Truth Regie: Davis Guggenheim. Met: Al Gore. Paramount 2006 *****

DVD

An Inconvenient Truth

Regie: Davis Guggenheim. Met: Al Gore. Paramount 2006

Film

Extra’s

Zelden heeft een documentaire zoveel invloed gehad als Al Gore’s An Inconvenient Truth. Een jaar geleden bij de première was lang niet iedereen ervan overtuigd dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Er is veel gebeurd in een jaar. De geesten worden langzaam rijp voor een omslagpunt. Soms wel heel langzaam: Balkenende riep pas op tot een Europees duurzaam energiebeleid nadat hij vier maanden geleden An Inconvenient Truth had gezien. De voor een Oscar genomineerde documentaire, die wereldwijd 45 miljoen dollar opbracht, heeft de tijdgeest mee. Sterker nog, het heeft er zelf een flinke injectie aan gegeven.

En dat voor een documentaire waarin een vijftiger in donkerblauw pak een Powerpointpresentatie geeft met grafieken en dia’s. Saai wordt het nooit. De retorisch begaafde Al Gore weet hoe hij het publiek moet inwijden in de wereld van de smeltende gletsjers, kooldioxide en oceaancirculaties. Het zou interessant zijn de pas uitgebrachte dvd over twintig jaar te herzien, om te kijken hoeveel voorspellingen er werkelijkheid zijn geworden. Juist omdat de documentaire dan gedateerd is, zal het een goed beeld geven van de veranderende publieke opinie.

Gore kondigde vorige week aan dat hij op 7 juli een Live Earth-concert organiseert rond klimaatverandering. De Aarde is nu officieel uitgeroepen tot hulpbehoevend slachtoffer. Op het commentaarkanaal van de dvd stelt regisseur Davis Guggenheim Gore voor als de redder der mensheid. De documentaire begint met een shot van Gore in tegenlicht, zodat hij een lichtkrans om zijn hoofd krijgt. Ook liet hij Gore op een soort kraan stijgen langs een grafiek waarop hij aanwijst hoeveel kooldioxide de mens in 2050 zal uitstoten. Naar beneden zien we hem niet gaan, want dat staat zo lullig, verklapt de regisseur zijn werkwijze. Zo wordt er alles aan gedaan om Gore boven zichzelf te laten uitstijgen. De commentaarkanalen van regisseur en producenten zijn dan ook slaapverwekkend. „We werkten in dienst van Als visie”, zegt Guggenheim nederig.

Handig is wel de special feature waarin Gore een update geeft van feiten die het afgelopen jaar na het voltooien van de documentaire zijn verzameld. Zoals nieuwe orkaan- en temperatuurrecords, en de invloed van oceaanverzuring op koralen en plankton. Ook is er aquaplaning ontdekt tussen de aardbodem en het ijs op Groenland, waardoor het ijs instabiel wordt en aardbevingen veroorzaakt. En Siberië kampt met instortende gebouwen vanwege het smelten van de permafrost. An Inconvenient Truth zou eigenlijk elk jaar een vervolg moeten krijgen.

    • Mariska Graveland