7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

De Nieuwe Mulderij

Leeuwarden, Baljeestraat 19Telefoon (058) 213 48 02 Keuken open 17.00-22.00u.Internationaal, regionaal, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 45,00 euroAan het water

Veel lovende woorden over De Nieuwe Mulderij. Met op turf gerookte paling, Fries edelhert, het alomtegenwoordige Texels zuiglam en toe een Fries kaasplankje komt de regio duidelijk naar voren op de kaart. Geen simpele piepers of sûkerbolle dus, maar een viergangenmenu vergezeld van een interessant wijnarrangement past beter bij een van de betere restaurants van Leeuwarden.

uitstekend | Wat een super lekker eten, dit maak je niet vaak mee. De bediening is ook echt top, deze jongens weten waar ze over praten. Nou het enige minpuntje; we schrokken ons dood toen we binnen kwamen. Het restaurant straalt niet echt iets gezelligs uit. Wij moesten er wel even aan wennen! (08-11-2006 D. S. te Huizen)

uitstekend | Onlangs genoten van een geweldig vijfgangen vegetarisch menu. Wat een aanrader! Mooie combinaties en spannende smaken. Tongstrelend. Wijnen perfecte aanvulling. (14-09-2006 P. D. te Hijum)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 DEBAT

From our correspondent...

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.30u. Res: 020-5535100; www.debalie.nl

Het vertrek van Hirsi Ali, euthanasie op kinderen, het Burkaverbod en de gewonnen verkiezingen met behulp van magiër Harry Potter: allemaal onderwerpen die uitvoerig zijn behandeld door de buitenlandse media in 2006. Vanavond een debat over de vraag hoe Nederland eraf komt in de buitenlandse pers. Wat is het beeld van Nederland en hoe komt dat beeld tot stand? Met: Gerald de Hemptinne, Toby Sterling, Isabel Ferrer, Hans Peter van der Woude, Jan Melissen, Annette Birschel. Onder leiding van Dieuwke van Ooij (redacteur NOVA) en Wilbur Perlot (De Balie).

3 FADO

Mísia

Utrecht: Vredenburg. Tijd: 20.15u. Entree: 24,50 euro. Res/inl: 030-2314544 & www.vredenburg.nl

Fadozangeres Mísia geeft whet concert dat oorspronkelijk gepland stond voor 29 november vorig jaar. De ‘Queen of Fado’ werd geboren in Porto in 1956, Portugees van haar vaders kant en met een Catalaanse moeder. Haar (achtste) cd Drama Box is geen typische, traditionele fado-cd. Er staan ook stukken in het Spaans op, waaronder twee bolero’s en Yo Soy Maria, een bekende tango van Astor Piazolla. Vanavond brengt ze voor de pauze klassieke fado. Na de pauze zingt ze in het Spaans en komen er ook bolero’s en een tango voorbij.

4 Nachtclubshow

Café Noir: La Sirène

Amsterdam: Bellevue. Aanvang: 20.30u. Entree: 12 euro. Inl/res: 020-5305309; www.theaterbellevue.nl

Chansonnière ‘extra-ordinaire’ La Sirène daalt af in een obscure onderwereld van de Amerikaanse zwart-witcinema uit de jaren ’40 en ’50. Zij laat zich op haar reis naar het einde van de nacht begeleiden door toetsenist Roberto Alfredo en bodyguard Mex. Café Noir is een lofzang op het genre van de film noir met liedjes van o.a. André Previn, Elmer Bernstein, Tom Waits, Kurt Weill en Leonard Cohen, maar ook nummers uit gangstermusicals als Dick Tracy en Chicago.

5 DAMESTONEEL

Het goede lichaam

Leiden: Schouwburg. Aanvang: 20.15u. Res: 071-5163888; www.leidseschouwburg.nl

Het goede lichaam is het vervolg op de wereldhit De vagina monologen. Schrijfster Eve Ensler behandelt ditmaal de rest van het vrouwelijke lichaam, en de obsessie met gewicht, eten en maten. Ook nu baseerde Ensler haar script op een serie interviews met vrouwen van over de hele wereld. Regie: Peter Heerschop. Muziek: Joep van Deudekom. Cast: Wimie Wilhelm en een wisselende cast van bekende en onbekende actrices.

6 THEATER

Dogville - RO Theater

Gouda: Schouwburg, Boelekade 67. Tijd: 20.00u. Res/inl: 0182-513750; www.goudseschouwburg.nl

Het Ro Theater brengt een toneelversie van Dogville , de film van Lars von Trier. Vluchtelinge Grace wordt opgenomen in Hondsdorp, op voorwaarde dat ze zich ten dienste stelt van de bewoners. Maar hoe moet je goed doen zonder het slechtste in andere mensen naar boven te halen? Regisseur Pieter Kramer (Ja Zuster nee Zuster, Theo en Thea, Arjen Ederveen) bouwt een Amerikaans dorpje à la Norman Rockwell, waar het elke dag Thanksgiving Day is. Spel: Jacqueline Blom, Beppe Costa, Frank Lammers, Rudolf Lucieer, Sylvia Poorta.

7 FILM

Bled Number One

Den Haag: Filmhuis om 21.45 uur & Nijmegen: LUX om 21.30 uur.

Bled Number One laat Kamel (gespeeld door de regisseur zelf) terugkeren naar zijn vaderland. Hij is Frankrijk uitgezet na een gevangenisstraf, maar in Algerije hoort hij ook niet meer thuis. Als een verstekeling in zijn eigen leven observeert hij een land dat ook hem vreemd, archaïsch, wreed, onbekend en poëtisch voorkomt en waar hij probeert te zoeken naar zijn roots. Regie: Rabah Ameur-Zaïmeche, Fr. 2006. Met: Rabah-Ameur-Zaïmeche, Meryem Serbah, Abel Jafri.