Zoekmachine herkent melodie

In Utrecht is een zoekmachine ontwikkeld om naar muziek te zoeken op internet. Het programma kan een melodie herkennen en die vergelijken met digitale muziekbestanden die op internet zijn te vinden en door de wetenschappers zijn geïndexeerd. Als je voor je computer zit en ‘Altijd is Kortjakje ziek’ fluit, krijg je in de lijst met zoekresultaten de variaties van die melodie van Mozart en van andere componisten.

De Duitse informaticus Rainer Typke promoveert vandaag in Utrecht op zijn bijdrage aan de zoekmachine. „Het bijzondere is dat we niet zoeken op tekst, op de titel of een artiestennaam, maar echt op melodie”, zegt co-promotor dr. Remco Veltkamp in een toelichting.

Dit soort zoekmachines loopt vooruit op de toekomst van het zoeken op internet. Bekende zoekmachines als Google kijken eigenlijk alleen naar tekst en rangschikken de zoekresultaten op een slimme manier: hoe meer links naar de gevonden webpagina, hoe belangrijker die pagina waarschijnlijk is voor de internetgebruiker. Ook als Google naar afbeeldingen zoekt, leest de machine alleen de bijschriften en kijkt hij niet naar de foto. Een volgende generatie zoekmachines kan ook beelden én muziek en geluid herkennen.

De Utrechtse zoekmachine herkent muzieknotatie zoals midi, de notatie die ook synthesizers gebruiken. De computer herkent de toonhoogte, het tijdstip waarop de toon klinkt en de lengte van de toon en vergelijkt de digitale notaties van muziekfragmenten met elkaar.

De zoekmachine is nog niet bruikbaar voor mp3-bestanden, omdat die niet uit kale noten bestaan. „Muziek is vreselijk complex”, zegt Veltkamp. Het herkenbaar maken van akkoorden en polyfonie, ook in de vorm van audiobestanden zoals mp3, is de volgende stap in de ontwikkeling van muziekzoekmachines. „Daar gaan we nu wel naar kijken.”

Meer info op: give-lab.cs.uu.nl/muugleof musipedia.org

    • Remmelt Otten