Zeker 66 doden bij aanslagen in India

Twee bomexplosies in een trein die op weg was van New Delhi naar Lahore, hebben vannacht aan zeker 66 inzittenden het leven gekost. De Indiase en Pakistaanse regeringen beschouwen de aanslag als poging van moslimextremisten het vredesproces te saboteren.

De explosies hadden plaats even voor één uur vannacht, vlak voor het station van het dorp Dewana, tachtig kilometer ten noorden van New Delhi. Omdat uit veiligheidsoverwegingen de treindeuren op slot zaten en de ramen getralied waren, konden de slachtoffers niet ontsnappen aan de brand die in twee treinstellen uitbrak. Omwonenden probeerden het vuur met emmers water te blussen en overlevenden via de weinige niet-getraliede ramen te bevrijden. Zeker dertig gewonden zijn opgenomen in een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Panipat.

Over de identiteit van de slachtoffers bestond vanochtend nog veel onduidelijkheid. Waarschijnlijk zijn de meeste doden Pakistanen. Familieleden van de 700 inzittenden van de Attari-Samjhauta Express, die juist de toenadering tussen India en Pakistan moet symboliseren, verzamelden zich bij het vertrekstation in het oude deel van Delhi. De enige informatie die zij kregen was een lijst met dertien namen van gewonden. Volgens de spoorwegpolitie zijn veel lichamen zo verkoold dat zij niet meer herkenbaar zijn.

Forensische experts hebben in andere treinstellen twee koffers gevonden met niet-geëxplodeerde bommen en flessen kerosine. „De modus operandi is nieuw”, zei de directeur van het forensisch laboratorium van de deelstaat Haryana tegen het Indiase persbureau PTI. „Ze hebben explosieven van een lage intensiteit gebruikt en kerosine om de brand te veroorzaken. Het doel was grootschalige vernietiging door vuur.” Onduidelijk is hoe de bommen tot ontploffing zijn gebracht. De experts sluiten het gebruik uit van het zware explosief RDX, dat werd toegepast bij aanslagen in Mumbai, waarbij in juli vorig jaar 186 doden vielen. De Indiase regering schreef deze toe aan de Pakistaanse terreurgroep Lashkar-e-Taïba, die strijdt voor terugtrekking van India uit de betwiste deelstaat Kashmir.

„Dit is een poging om de verbeterende relatie tussen India en Pakistan te laten mislukken”, zei de Indiase minister van Spoorwegen Laloo Prasad. Morgen brengt de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Kasuri, een bezoek aan New Delhi voor een nieuwe ronde vredesbesprekingen over Kashmir. Een woordvoerster van Kasuri liet na de aanslagen weten dat die plannen ongewijzigd blijven. (AP, Reuters)

Kashmir: pagina 5