Zaalhockeysters wereldkampioen

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn gisteren in Wenen voor het eerst wereldkampioen zaalhockey geworden. In de finale versloeg de jonge ploeg, zonder veldinternationals, Spanje met 4-2.

De Nederlandse hockeyvrouwen, met een geheel andere selectie, waren vorig jaar al wereldkampioen op het veld geworden.

De indoortitel bij de mannen ging naar Duitsland, dat in de eindstrijd Polen versloeg: 4-1.

De Nederlandse vrouwenploeg, die bij de vorige editie van het WK zaalhockey, in 2003 in Leipzig, de finale had verloren van Duitsland, zette de afgelopen week in Wenen onder leiding van zaalbondscoach Herman Kruis een zeer knappe prestatie neer. Weinig kenners hadden vooraf rekening durven houden met een Nederlands succes. Maar de onervaren ploeg bleek onverslaanbaar en won zeven duels op rij. En dat terwijl in de selectie van twaalf vrouwen acht hockeysters in Wenen hun eerste officiële interland in de zaal speelden.

Eigenlijk begon het feestje zaterdag al in de Wiener Stadthalle, toen in de halve finale de vrouwen van Oekräïne nog achteloos opzij waren geschoven: 8-0. Gistermiddag had Nederland meer moeite met Spanje, dat zich met veel veldinternationals zeer verrassend had geplaatst voor de finale, na een krappe overwinning (4-3) op titelhouder Duitsland.

De opening van de finale was voor Nederland, dat onder leiding van aanvoerster Marieke Dijkstra te sterk bleek voor Spanje. Dankzij twee doelpunten van Claire Verhage en Belle van Meer stond de ploeg binnen negen minuten met 2-0 voor. De defensie werd flink op de proef gesteld, maar keepster Claire Hendriks verrichtte een aantal prachtige reddingen.

Na rust liep Nederland uit naar 3-0 dankzij Alessia Padalino, die daarmee haar achtste treffer van het toernooi aantekende. Pas daarna konden de Spaanse vrouwen iets terug doen. Verhage maakte met haar tweede doelpunt een einde aan alle onzekerheid: 4-1. Vlak voor tijd werd het nog 4-2.