Wat extra dankzij Romeo Castelen

Een enorm zwak FC Utrecht kwam net op het juiste moment op bezoek in de Kuip.

Feyenoord kon met een 2-0 overwinning het vertrouwen weer wat opkrikken.

Romeo Castelen tracht de bal te controleren met Utrechter Kees van Buuren in zijn rug. Foto Bas Czerwinski 18-02-2007, ROTTERDAM. FEYENOORD - FC UTRECHT. DUEL TUSSEN ROMEO CASTELEN EN KEES VAN BUUREN. FOTO BAS CZERWINSKI
Romeo Castelen tracht de bal te controleren met Utrechter Kees van Buuren in zijn rug. Foto Bas Czerwinski 18-02-2007, ROTTERDAM. FEYENOORD - FC UTRECHT. DUEL TUSSEN ROMEO CASTELEN EN KEES VAN BUUREN. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Tijdens het trainingskamp van Feyenoord in Turkije, in januari, had Romeo Castelen na maandenlang blessureleed nog het gevoel dat hij opnieuw moest leren lopen. Het balgevoel was weg, kappen en draaien wilden maar niet lukken en bij elke handeling moest de aanvaller nadenken over waar hij nu precies mee bezig was. Maar gistermiddag, tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, bleek dat zelfs een nog niet helemaal fitte Castelen een toegevoegde waarde is voor de club uit Rotterdam. Met zijn snelheid en diepgang is hij een potentiële kwelgeest voor iedere verdediger, en per wedstrijd groeit hij naar een aanvaardbare vorm.

„Castelen maakt ons sterker en gevaarlijker”, weet ook Feyenoord-trainer Erwin Koeman. „Je kunt hem zowel in de voeten aanspelen als de diepte insturen. En met zijn snelheid moet een tegenstander toch altijd rekening houden, en dan is het niet zo erg als een bal eens niet aankomt. Het is toch een extra wapen. Hij is duidelijk nog niet honderd procent wedstrijdfit, maar deze keer heeft hij al tachtig minuten kunnen meespelen. Dat geeft ons iets extra.”

Dat tikkeltje extra kon Feyenoord gisteren goed gebruiken, want bij momenten was het spelpeil in de Kuip weer bedroevend laag. „Een vlakke wedstrijd”, bestempelde de bezoekende coach Foeke Booy het duel, waarin zijn team vooral in de eerste helft de Rotterdamse club geen strobreed in de weg legde.

Daardoor stond de eindstand na twintig minuten al op het scorebord. In de vijfde minuut verstuurde André Bahia een lange bal naar Angelos Charisteas, die na een kleine aarzeling toch nog van de linkerkant wist voor te geven. De jonge Canadees Jonathan de Guzman knalde van dichtbij hard binnen.

Toch kwam de dreiging vooral van rechts, waar Castelen opereerde. Zijn eerste doelpoging ging nog voorlangs, bij een volgende actie speelde hij de bal verkeerd af, maar binnen de dertig seconden kreeg hij de kans die fout te herstellen. Hij speelde uitstekend Charisteas vrij, die makkelijk zijn achtste competitietreffer voor Feyenoord kon binnentikken. Daarmee evenaarde de Griek nu al het aantal doelpunten dat hij maakte voor Ajax in het seizoen 2005/2006.

Pas na de 2-0 liet de thuisclub bij vlagen iets beter voetbal zien, met enkele snelle combinaties achter elkaar. Maar nog steeds lijkt het dat sommige spelers zijn verlamd door angst, de moeilijkste oplossing zoeken of onnodig lang met de bal gaan lopen, waardoor Feyenoord nog te veel balverlies lijdt.

Gelukkig voor de club had Feyenoord aan Utrecht de ideale sparringpartner om, na de nederlagen bij Ajax en Twente, weer wat zelfvertrouwen op te doen. „Het was het moment om iets te komen halen hier, bij een Feyenoord onder druk”, had Booy zijn spelers voorgehouden. Maar vooral in de eerste helft acteerde Utrecht ontstellend zwak. „Wij hebben heel duidelijk een uitsyndroom”, erkende de oefenmeester, die in beeld is bij het Belgische Club Brugge. Alleen bij Excelsior won FC Utrecht dit seizoen, bij ADO, Heerenveen en RKC sprokkelde het een puntje.

„Misschien moeten we aan de KNVB vragen of we volgend seizoen alleen maar thuiswedstrijden mogen spelen”, grapte Koeman, die bij Feyenoord maar al te vertrouwd is met magere prestaties buiten Rotterdam. Koeman had dan ook eindelijk weer eens reden vrolijk te zijn. Door de thuisnederlaag van Heerenveen bedraagt de kloof met de nummer zes opnieuw zeven punten, met nog negen wedstrijden op het programma in de reguliere competitie. Daardoor maakt Feyenoord opnieuw wat meer kans op deelname aan de play-offs voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Die play-offs worden gespeeld tussen de nummers twee tot en met vijf.

Bovendien kon de club voor het eerst sinds 24 september vorig jaar nog eens ‘de nul houden’. Toen won het op de derde speeldag met 1-0 thuis van Excelsior. Het was pas de derde wedstrijd in deze voetbaljaargang dat doelman Henk Timmer geen doelpunt tegen kreeg. „En dat is toch ook belangrijk”, vond Koeman, die oordeelde dat zijn team gewoon goed had gepresteerd.

Even was het schrikken voor Koeman en de 38.000 bezoekers in de Kuip, toen Castelen in de tachtigste minuut in het strafschopgebied onderuitging en geblesseerd het veld moest verlaten. Maar volgens Koeman valt de blessure mee .

Volgende week kan de aanvaller dus bij zijn oude club ADO Den Haag proberen Feyenoord van het eigen ‘uitsyndroom’ af te helpen. Maar voorlopig mag de selectie even genieten van het vernieuwde zelfvertrouwen. Koeman kon voor het eerst sinds lange tijd weer tevreden terugblikken: „Dit was een goede dag voor Feyenoord.”

    • Dirk Vandenberghe