Vlaming Aernouts wint het Leids Cabaretfestival

De 26-jarige Vlaamse acteur Roy Aernouts is zaterdagavond op het Leids Cabaretfestival dubbel bekroond: hij kreeg zowel jury- als de publieksprijs. Volgens juryvoorzitter Joost Nuissl is hij „een talent met diepgaand perspectief”. Zelf toonde de laureaat zich beduusd over zijn zege. „Eigenlijk durfde ik dit helemaal niet,” riep hij uit.

Het festival werd dit jaar gekenmerkt door een Vlaamse golf. Ook het absurdistische drietal Intgeniep is uit Vlaanderen afkomstig. De enige Nederlandse finalekandidaat was de cabaretière Paulien Cornelisse, die een wereldvreemd tiepje opvoerde met uiteenlopende hersenspinsels.

Roy Aernouts studeerde aan de Vlaamse theateropleiding Herman Teirlinck, werkte bij de toneelgezelschappen Het Paleis en Het Toneelhuis, speelde een hoofdrol in de Belgische film Kassablanka en won als lid van de groep Noppes al eerder een Vlaams festival. Nu treedt hij onder eigen naam op met een bassist en een drummer. Hij zingt welluidende liedjes en steekt praatjes van divers allooi af – van surrealistische overpeinzingen tot en met een reeks geëngageerde kreten als: „Meer verzet, minder cabaret!”

Nuissl maakte melding van „een mooi festival”, maar tekende daar wel bij aan dat niemand van de finalisten rechtstreeks reageerde op de actualiteit. De opkomende humorverzuiling – zie het christelijk cabaretfestival van vorige week – en de zelfcensuur van cabaretiers wegens fundamentalistische dreigementen, bleven onbesproken. De buitenwereld krijgt „een steeds grimmiger karakter,” aldus Nuissl, „en daar hadden we graag commentaar op gehoord.”

De winnaar van vorig jaar, Samba Schutte, speelt dezer dagen try-outs voor zijn eerste avondvullende programma, dat in april in première gaat.

    • Henk van Gelder