‘Verbeet naar de maan’

Gerdi Verbeet Foto Peter Hilz Nederland, Den Haag, 14 december 2006 Gerdi Verbeet Nieuwe Voorzitter van de Tweede Kamer / PvdA Nachtelijk Spoeddebat met Verdonk en de pardon regeling foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Op het partijcongres van de PvdA dit weekend was er langdurig applaus voor Gerdi Verbeet. De voorzitter van de Tweede Kamer kreeg een bos bloemen. De Tweede Kamer is echter minder enthousiast over de manier waarop Verbeet vorige week donderdag ingreep in een betoog van Kamerlid Sietse Fritsma van de Partij voor de Vrijheid (PVV). Fritsma zei in een debat dat „het feit dat het voor veel mensen mogelijk is om een dubbele nationaliteit te hebben, een probleem is”. De aanstaande bewindslieden Aboutaleb (Nederlands-Marokkaans) en Albayrak (Nederlands-Turks) zouden daarom niet moeten worden benoemd. Verbeet liet hierop een deel van een motie van de PVV schrappen. Bovendien vroeg ze Fritsma op te houden met het beschuldigen van volksvertegenwoordigers.

„Alle begin is moeilijk”, zegt Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) over het optreden van Verbeet. „Ook als je het niet eens bent met de inbreng van een Kamerlid moet hij de ruimte krijgen.” Ook haar collega Fred Teeven (VVD) vindt dat Verbeet te ver is gegaan.

PvdA-leider Wouter Bos liet bij Pauw & Witteman doorschemeren dat het ingrijpen wat hem betreft niet had gehoeven. PVV-fractievoorzitter Geert Wilders vermoedt een partijpolitieke zet van Verbeet, geen onhandigheid. Hij zei dit weekend: „Ik had Verbeet naar de maan laten vliegen voordat ik ook maar één woord aan die motie had gewijzigd.”

Ingrijpen door een Kamervoorzitter door een Kamerlid te verzoeken op te houden met spreken, is vrij uniek. Artikel 59 van het Reglement van Orde biedt voorzitters die ruimte, onder meer als leden „beledigend” zijn of de orde verstoren. Verbeets voorganger Frans Weisglas (VVD) ontnam slechts één keer iemand het woord: Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) stelde februari vorig jaar vragen die volgens hem buiten de orde waren (over Taïda Pasic).

Guus Valk

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel ‘Verbeet naar de maan’ (19 februari, pagina 2) vermeldt dat Frans Weisglas, toen voorzitter van de Tweede Kamer, Kamerlid Marijke Vos het woord ontnam omdat zij vragen stelde die buiten de orde waren. Volgens Weisglas deed hij dat omdat zij haar spreektijd ruim had overschreden.

    • Guus Valk