The Big Bang

Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Nederhorst den Berg, 15-02-2007/ Hans Eijkenaar Krielen, Jorgen

,,Ik speelde één keer eerder op het Big Bang-festival, in ’96. Een uitverkochte zaal en in mijn eentje op het podium voor een soloconcert. Bloednerveus was ik. Het publiek – drummers in spe, amateurs, semiprofs – kijkt je op de vingers en heeft verstand van zaken. Je toehoorders begrijpen wat je speelt. Bij hen ben je niet stereotype drummer bij een rockconcert, het beest achter dat ding. Alleen spelen is dan eng. En ik nam risico’s want had niets voorbereid. Improviserend koos ik op de rand van het podium voor roffels met de brushes op koffers. Het was onversterkt, maar ik merkte dat iedereen elk detail kon horen. De brushes liet ik zwiepen in de lucht. Een soort airdrumming. Met slagwerk krijg je eigenlijk pas echt de aandacht als je zacht speelt. Het was muisstil.”

Hans Eijkenaar (1963, woonachtig in Den Haag) drumt in bands van Anouk en Trijntje Oosterhuis. Daarnaast heeft hij naam gemaakt in de jazz met saxofonist Hans Dulfer en pianist Michiel Borstlap. Als veelgevraagde studiomuzikant gaf Eijkenaar de beat aan op ruim 350 albums van vooral Nederlandse pop-, rock- en soulacts. Daarnaast is hij drumdocent aan het Rotterdams Conservatorium. Zijn duo Eijk & De Rijk (met percussionist Jeroen de Rijk) is komende week één van de speciale drumacts op het jaarlijkse slagwerkfestival The Big Bang.

,,Op zo’n slagwerkfestival wordt de dynamiek in concerten nauwgezet gevolgd. Het gaat het er niet om de liedjes, maar puur om het slagwerk in combinatie met vreemde maatsoorten en complexe ritmes. Je zoekt met je slagwerk uitersten op met rare combinaties. Met Eijk & De Rijk spelen we doorgecomponeerde muziek van Jeroen de Rijk’s nieuwe moderne fusion-cd. Het gaat om geprogrammeerde ritmes en synthesizers gecombineerd met akoestische instrumenten. Maar er is ook ruimte voor een vrije invulling, voor ons allebei de grondslag. Ik speel graag met Jeroen. Hij is een toonaangevende musicus en benadert de percussie niet enkel als een Afrikaans ding waarmee je regen uit de lucht haalt. Wat we ook spelen, het is één lang diepzinnig muzikaal gesprek.

,,Spelen met een dijk van een popband geeft een kick. Maar ook alle hoeken van de kamer zien in Michiel Borstlaps jazztrio is spannend. Vorig jaar drumde ik met Rodger Hodgson, zanger van Supertramp. Dan denk je: beter dan dit wordt het niet. In welke vorm dan ook, ik zoek altijd de ruimtes op in de stukken. In de pop wil men dicht bij het origineel op de plaat blijven. Dus geen gerommel in een nummer van Anouk, want na een rare variatie van mij kan ze zomaar verkeerd inzetten. Dat pikt ze niet. Het moet strak, gelijk en met power.

,,Je drumspel ligt in het verlengde van je persoonlijkheid. Eerlijk spel zit dicht op je gevoel. Ik ben een high-energy drummer. Dat vinden ze in de jazz soms lastig, omdat dat stilistisch niet zo past. En ik sta bekend als harde drummer. Maar dat is onterecht. Honderd keer mooi en subtiel met brushes spelen in een jazzcafé maakt gewoon minder indruk dan knallen op tv in grote muziekshows.

„Hoe dan ook kan er van mij altijd wel een bommetje van achter het drumstel komen. Ik houd van een beetje muiten, wat peper erop. Opgepikt in de vier jaar met Hans Dulfer, die ook lekker fel en onberekenbaar is. Dat speuren naar improvisatie, naar ruimte voor een goede en eigenwijze fill-in, krijg je er bij mij nooit meer uit.”

The Big Bang: 22/2 MC Frits Philips Eindhoven; 23/2 De Doelen Rotterdam; 24/2 MC Vredenburg Utrecht; 25/2 MC Enschede; 26/2 Carré Amsterdam. www.thebigbang.nl

    • Amanda Kuyper