Televisie Voorkeur

In Holland Sport een gesprek met schaatsster Marianne Timmer die als tweevoudig olympisch kampioene bezig is aan één van de moeilijkste seizoenen uit haar loopbaan. Ned.3, 21.20-21.55u.

actualiteiten

Netwerk. Reportage over obesitas (extreem overgewicht) bij jonge kinderen van tussen de vier en acht jaar. In het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp is een polikliniek voor dikke kinderen geopend. In de polikliniek, die men Moby Dik heeft genoemd, proberen artsen, diëtisten en fysiotherapeuten te dikke kinderen van hun overtollige kilo’s af te helpen.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Verslag van de persconferentie in Amsterdam van advocaat Bram Moszkowicz, de aanwezigheid van vier ministers uit de provincie Limburg in het nieuwe kabinet en de interpretatie van de verschillen in de Cito-toets bij allochtone en autochtone leerlingen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Tegenlicht: Vijanden van het geluk. Getuigenis van de 28-jarige Afghaanse Malalai Joya die de barricades opgaat en een verkiezingscampagne voert voor een zetel in de Wolesi Jirga, het eerste democratisch gekozen parlement van Afghanistan in 30 jaar. Een inkijk in de leefomstandigheden van de Afghanen. Hun samenleving is verscheurd door oorlog en wordt gedicteerd door traditie. Ned.2, 20.55-21.50u.

Panorama: For queen and country? In het begin was het nog nieuws als een Britse militair omkwam in Irak. Nu wordt het bijna niet meer genoemd. Hoe gaan de families van de omgekomen soldaten om met het verlies, en hoe staat het met het imago van het leger? BBC1, 21.30-22.00u.

Sleep clinic. Reportage over de slaapkliniek Papworth Hospital in Cambridge. De artsen behandelen Jody, die vijf tot zes keer per nacht wakker wordt en Malcolm, die ’s nachts huilt, roeioefeningen doet en met gewichtheffen bezig is. BBC1, 23.35-0.05u.

praatprogramma

Max & Martine. Onder anderen praat demissionair minister Winsemius over de sociale samenhang in probleemwijken. Lois Lane treedt op. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Rita Verdonk over haar afscheid als minister van Integratie. Ilse de Lange zingt de titeltrack van het toneelstuk Steel Magnolias. Verder aandacht voor de première van de speelfilm Kicks en Jack Wouterse en Waldemar Torenstra over hun hoofdrollen in Grijpstra en De Gier. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Gasten zijn de negen vertrekkende bewindslieden van de VVD (zeven ministers en twee staatssecretarissen). De groep Bløf treedt op. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

The Forbidden City: Secrets. De Verboden Stad was 500 jaar lang de hoofdstad van het Chinese rijk. Een reportage over het paleis, de bouwwerken en geheimen van de voormalige bewoners. National Geographic, 18.00-19.00u.

Clubvan100.nl. In het RVU-programma waarin mensen elkaar helpen aandacht voor een volière voor een blinde vogelliefhebster; de Nederlandse Blues Brothers; leven met lichtallergie; een liefdadigheidsconcert in strijd tegen kinderkanker en een idealistisch computerproject. Ned.2, 19.25-19.55u.

De ultieme 10: Achtbanen. Countdown vanaf nummer tien naar de meest verbazingwekkende feiten over onderwerpen als snelheidsduivels en militaire machines, achtbanen en natuurrampen. Veronica, 20.30-21.30u.

Warplanes: Jet Age. De straalmotor was een keerpunt in de twintigse-eeuwse technologie, die het luchtgevecht radicaal veranderde. De scheidslijn tussen gevechtsvliegtuig, bommenwerper en helikopter vervaagde. Oorlog zou nooit meer hetzelfde zijn. National Geographic, 22.30-23.30u.

Dossier 2300: Thuis bij Playboy’s Hugh Heffner. Eerste deel van een tweeluik over het huis van Hugh Heffner, oprichter van het blotemeidenblad Playboy. Al veertig jaar geeft de gastheer feesten in zijn gigantische huis, waar politici, filmsterren en andere beroemdheden zonder gêne te gast zijn. RTL4, 22.55-23.55u.

consument

Radar. Aandacht voor de grootste ergernis van pc-gebruikers: spam. Deze ongewenste e-mails lopen uiteen van valse aanbiedingen voor beleggingen tot laaggeprijsde viagra. Zelfs met een spamfilter kom je er niet zo maar vanaf. Hoe werkt een ‘spammer’ en wat kun je er als consument, tegen doen? En het onbegrijpelijke bordspel Winxspel voor jonge meisjes vanaf zes jaar dat volwassenen niet eens snappen. Ned.1, 20.30-21.15u.

Amusement

Memories. Eerste aflevering van een nieuwe reeks waarin jong en oud vertellen over hun eerste liefde. De ondernemende Jeanne krijgt het spaans benauwd als ze merkt dat haar grote liefde Han wel erg meegaand is. Ned.1, 21.15-22.10u.