Stedelijk Museum krijgt ‘badkuip’

Het Japanse bedrijf Teijin gaat de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam sponsoren. Het bedrijf levert het materiaal voor de uitbouw, een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten, dat de vorm heeft van een gigantische badkuip. Daarnaast doneert Teijing Holding een substantieel geldbedrag voor de nieuwbouw. Het bedrijf is daarmee de hoofd-founder van het nieuwe Stedelijk.

Teijin Holding is marktleider op het gebied van synthetische fabrikaten en heeft een hoofdkantoor in Amsterdam. De aanbouw zal worden gemaakt van een hybride combinatie van koolstof en twaron, een vezelversterkt composietmateriaal dat in de jaren zeventig werd ontwikkeld door Akzo. Twaron wordt onder meer gebruikt in autobanden, scheepsrompen en kogelwerende vesten.

Volgens Eiso Alberda van Ekenstein, directeur van Teijin Twaron, klopten de architecten bij zijn bedrijf aan omdat ze voor de gevel op zoek waren naar een bijzondere constructie van composiet. „Het voordeel van dit materiaal is dat er geen uitzetting optreedt bij warmte”, zegt hij. „Hierdoor kunnen we een naadloze façade maken.”

De uitbouw van het Stedelijk heeft een oppervlak van 100 x 30 meter. Het is voor het eerst dat Teijin zo’n groot oppervlak in twaron laat uitvoeren. De gevel zal bestaan uit acht lagen. Het totale oppervlak van de panelen komt daarmee op 24 duizend vierkante meter, vergelijkbaar met vijf voetbalvelden. Welk bedrag met de sponsoring gemoeid is, wil het bedrijf niet zeggen. De verbouwing van het Stedelijk Museum kost 76 miljoen euro.