Servië: 15 jaar cel voor aanslag op Vuk Draškovic

Een rechtbank in Belgrado heeft een vroegere commandant van een aan de geheime dienst gelieerde militie veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf wegens een poging, in oktober 1999, de toenmalige oppositieleider Vuk Draškovic te vermoorden.

Volgens de rechtbank was Milorad Lukevic de belangrijkste organisator van de aanslag op Draškovic, die nu minister van Buitenlandse Zaken van Servië is. Lukevic is ook hoofdverdachte in de zaak van de moord op premier Zoran Djindjic in maart 2003. Hij leidde in de jaren negentig, tijdens het bewind van Slobodan Miloševic, de Rode Baretten, een elitekorps van de Servische geheime dienst. Later ontwikkelden de Rode Baretten zich onder zijn leiding tot een puur criminele organisatie.

De rechter veroordeelde Rade Markovic, chef van de geheime dienst onder Miloševic, tot acht jaar gevangenisstraf. Vijf andere leden van de Rode Baretten kregen veertien en vijftien jaar cel. De openbare aanklager had tegen de hoofdverdachten veertig jaar gevangenisstraf geëist, de maximumstraf in Servië. Mihalj Kerteš, indertijd chef van de Servische douane, kreeg tweeënhalf jaar.

De zaak staat bekend als de Ibar-snelwegmoord. Een met zand beladen vrachtwagen reed op een snelweg in op enkele auto’s met leden van de oppositiepartij Servische Vernieuwingsbeweging (SPO) van Draškovic. Diens zwager en drie lijfwachten kwamen bij de aanslag om het leven. Draškovic overleefde.

In eerdere instantie eiste Draškovic de vervanging van de rechter in de zaak, omdat die in de Bosnische oorlog heeft meegevochten in vrijwilligerseenheden die door hoofdbeklaagde Lukovic werden geleid. Draškovic zei na de uitspraak de straffen veel te licht te vinden; Lukovic had volgens hem veertig jaar gevangenisstraf moeten krijgen. Dat vond ook zijn vrouw Danica, wier broer bij de aanslag om het leven kwam. „De staat beschermt kennelijk de moordenaars”, aldus Danica. „De gerechtigheid ligt nu in de handen van de familie van de slachtoffers”, zo voegde ze daaraan toe, zonder nadere uitleg te geven. Danica Draškovic staat in Servië bekend om haar gepeperde uitspraken.

Lukovic is eerder tot veertig jaar cel veroordeeld wegens de moord op de Servische ex-president Ivan Stambolic, in 2000.

In Bosnië is de vroegere commandant van een Bosnisch-Servische militie veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf wegens oorlogsmisdaden. Gojko Jankovic werd schuldig bevonden aan moord, marteling, verkrachting en verdrijving van niet-Serviërs in de stad Foca. (AP)