Senaat VS stemt tegen debat over Irakbeleid Bush

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag besloten niet over een resolutie te stemmen die de strategische aanpak van de oorlog in Irak afwijst. Het was de tweede keer dat de Republikeinen erin slaagden om een debat over de troepenuitbreiding in Irak tegen te houden.

De ongebruikelijke stemming in de Senaat kwam een dag nadat het Huis van Afgevaardigden met 246 tegen 182 een identieke resolutie had aangenomen. Omdat minderheden in de Senaat bescherming genieten, waren er zestig (van de honderd) stemmen nodig om de resolutie op de agenda te zetten. De steun voor een debat over de resolutie, die de Amerikaanse troepenuitbreiding afkeurt maar tegelijk steun uitspreekt voor de militairen in Irak, bleef echter steken op 56 stemmen. Van de overige senatoren stemden 34 tegen en waren er tien afwezig. De resolutie zou alleen symbolische waarde hebben.

Zeven Republikeinen stemden samen met de 48 Democraten en een onafhankelijke senator voor een debat over de resolutie. Dat waren er vijf meer dan twee weken geleden, toen een soortgelijke stemming in de Senaat strandde. Vijf van de zeven Republikeinen maken zich op voor hun herverkiezing volgend jaar.

Democraten in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden overwegen nu om de druk op de regering op te voeren door te snijden in de fondsen voor de oorlog. Het Congres moet binnenkort instemmen met een uitgavenpost van 93 miljard dollar voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Deze strategie is riskant, aangezien die uitgelegd kan worden als het in de steek laten van de troepen. Woordvoerder van het Witte Huis Tony Snow zei dat als het geld voor Irak en Afghanistan in stemming gebracht wordt, de vraag is: „Als je de troepen steunt, ga je ze dan ook de versterkingen sturen die ze nodig hebben?”

De Democraten overwegen daarom een andere aanpak: het begrenzen van het oorspronkelijke mandaat van president Bush om de oorlog in Irak te beginnen. Twee belangrijke Democratische senatoren zeiden zondag een voorkeur voor deze aanpak te hebben. „Ik denk niet dat er steun is om de financiering te blokkeren”, zei Democraat Carl Levin, voorzitter van de defensiecommissie van de Senaat. Joseph Biden, de Democratische voorzitter van de senaatscommissie Buitenlandse Zaken, zei dat hij het mandaat van Bush wil beperken. (AP, Reuters, BBC)