retour den haag-brussel

Klaas de Vries Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.3.5 Klaas de Vries. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg
Klaas de Vries Foto Roel Rozenburg Den Haag:22.3.5 Klaas de Vries. © NRC Handelsblad, Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Moet er iets zijn?

De PvdA’ er Ronald Plasterk, de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heet de „uitvinder van het ietsisme” te zijn. Zo werd hij tenminste de afgelopen week door kranten en televisierubrieken genoemd. En inderdaad: op 31 december 1999 introduceerde de moleculair bioloog de term voor het eerst, in een column in de Volkskrant. Daar werd de term ‘ietsisme’ – dat volgens Plasterk „kortweg kan worden samengevat als het idee dat het toch sneu zou zijn als er helemaal niets was” – geboren.

Maar meer dan het woord alleen heeft Plasterk niet uitgevonden. De gedachte van het ‘ietsisme’ is al veel eerder, in 1994, opgeschreven door programmamaker en schrijver Wim de Bie. De Bie noemt het nog ‘De Beweging van Ermoetietszijn’. Volgens De Bie zijn er circa vier miljoen gelovigen van dit geheimzinnige genootschap. „Als hen naar tekst en uitleg wordt gevraagd (..) dan verzinken zij als het ware in een korte meditatie, spreiden de handen uiteen, draaien de ogen naar boven en spreken kennelijk een Hogere Macht aan met een voor alle gelovigen zelfde standaardmantra: Ermoetietszijn.” Wim de Bie sluit uit dat Plasterk „leentjebuur heeft gespeeld”, zo laat hij via de mail weten. „Het gedachtegoed waarop beide bewegingen zijn gebaseerd is immers eeuwenoud.” De Bie vindt het tijd worden voor een samenwerking en werkt achter de schermen hard aan een oecumene. „De fusiebesprekingen tussen beide stromingen zijn nog altijd gaande.” (GV)

PvdA koos Klaas

Voormalig Kamerlid, voormalig minister en voormalig SER-voorzitter Klaas de Vries blijft behouden voor de politiek. Het PvdA-congres zette hem zaterdag alsnog op de derde plaats van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamerverkiezingen. Hij versloeg de op drie geplaatste Simon van Driel met 1.056 tegen 107 stemmen.

De Vries (1943) had zich aanvankelijk teruggetrokken omdat hij door het PvdA-bestuur op een onverkiesbare 23ste plaats gezet, mede vanwege de strikte man/vrouw-verdeling op de lijst. Later bedacht hij zich. Een aantal PvdA-leden richtte een website op voor De Vries, www.kiesklaas.nl.

De Vries noemde het zaterdag „fantastisch” dat de actie is geslaagd. Het partijbestuur had weinig behoefte tegen de immens populaire De Vries in te gaan en liet het oordeel aan het congres. (EK)

Meer echt debat

Het Europees Parlement moet levendiger. Afgelopen week kondigde de kersverse EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering aan dat een werkgroep aan de slag gaat die moet onderzoeken hoe de beeldvorming en de doelmatigheid van het Parlement verbeterd kunnen worden.

Wanneer hebben we dat toch vaker gehoord? Precies, ook voormalig Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas ondernam kort na zijn aantreden een poging om zijn parlement meer het middelpunt van Nederland te laten zijn. Het leidde onder andere tot een levendiger ‘vragenuurtje’, waar veel Kamerleden snel spijt van hadden, want het leidde vooral tot meer gekrakeel voor de bühne.

In Europa wil Pöttering het breder aanpakken. Doel: meer inspirerende plenaire debatten. Dat is hard nodig, vindt ook de PvdA-europarlementariër Edith Mastenbroek. Nu is het niet veel meer dan het binnen zeer beperkte spreektijd oplezen van een verklaring. „En als er concrete vragen worden gesteld aan een Commissaris of een vertegenwoordiger van de regeringen komt het zelden voor dat er ook echt antwoord wordt gegeven”, aldus Mastenbroek.

Met 99 andere europarlementariërs maakt zij deel uit van de Campaign for Parlementarian Reform. Deze club kwam vorig jaar in het nieuws met de actie om Straatsburg als vergaderplaats voor het Parlement op te heffen. Maar hierover zwijgt Pöttering in alle talen. (MK)

Met bijdragen van: Egbert Kalse, Mark Kranenburg en Guus Valk

    • Egbert Kalse
    • Guus Valk
    • Mark Kranenburg