PSV lachende derde na puntenverlies Ajax en AZ

Ajax en AZ hadden vorige week UEFA-Cupverplichtingen, terwijl concurrent PSV zich geheel op de competitie kon richten. De landskampioen vergrootte dit weekeinde de eerder geslonken voorsprong.

Na een week van zware inspanningen in het UEFA-Cuptoernooi voor Ajax en AZ was PSV afgelopen weekeinde de lachende derde. De Eindhovense ploeg won zelf, zij het moeizaam, van Heracles (0-2) en profiteerde van gelijke spelen van de twee concurrenten. Die zitten PSV nu weer wat minder dicht op de hielen. Voor Ajax is de marge vijf punten, voor AZ zes.

Ajax mocht het echec (3-0 nederlaag) in Bremen gisteren niet als excuus aanvoeren voor het armzalige gelijkspel tegen de club met de kleinste begroting uit de eredivisie, Excelsior. Al miste Ajax een groot aantal verdedigers (Grygera, Vermaelen, Emanuelson waren geblesseerd, Ogararu geschorst) en speelde de bekerhouder woensdag in Duitsland met tien man een uur op een zwaar veld. De derde Rotterdamse ploeg kon nota bene twee keer scoren in de Arena.

„Het was vandaag helemaal niets”, zei trainer Henk ten Cate van Ajax. „Hoe dat kan? Ik zou het niet weten. Dit gebeurt wel eens. Al mag je natuurlijk nooit gelijk spelen tegen Excelsior.”

Ten Cate had gezien dat zijn ploeg nauwelijks gevaarlijk was geweest. „We kregen geen uitgespeelde kansen. De aanvallers liepen niet vrij en we speelden in een veel te laag tempo. Daarbij gaven we zo maar twee doelpunten cadeau. We hebben onszelf een heel slechte dienst bewezen.”

Ajax nam de leiding dankzij Edgar Davids die zijn eerste treffer maakte na zijn terugkeer. Uit een ‘in tweeën’ genomen vrije trap schoot hij van twintig meter prachtig in. Maar binnen tien minuten boog Excelsior de achterstand om in een voorsprong. Het team van trainer Ton Lokhoff dankte de gelijkmaker aan John Heitinga die de bal bij het uitverdedigen slordig breed speelde waarna Andwélé Slory gelijkmaakte. Aan de tweede Rotterdamse treffer ging balverlies van Davids vooraf. Eldridge Rojer zette Excelsior op 1-2. Klaas Jan Huntelaar, die dit keer in de spits speelde voor Ryan Babel, voorkwam koppend dat de thuisploeg met een achterstand ging rusten. Uit een corner van Tom de Mul was zijn timing weer perfect: 2-2. In de tweede helft slaagde Ajax er ondanks vier spitsen – Babel was ingevallen – niet in de winnende treffer te forceren. Ajax wacht de komende weken een pittig programma. Na de return donderdag tegen Werder Bremen in de Arena moet de ploeg op bezoek bij AZ, FC Twente en PSV.

AZ mocht zich wél verschuilen achter het feit dat het een nog zware UEFA-Cupwedstrijd in de benen had. De Alkmaarse ploeg was nauwelijks terug uit Istanbul of de selectie van Louis van Gaal betrok zaterdag opnieuw een hotel voor een trainingskamp. Dit om de indrukken van de spectaculaire wedstrijd tegen Fenerbahçe (3-3) uit te wissen en het vizier te richten op het bezoek aan FC Groningen.

Van Gaal kon er niet mee voorkomen dat AZ puntenverlies leed in het Euroborg Stadion: 1-1. Danny Koevermans bezorgde AZ een voorsprong toen Gibril Sankoh en Arnold Kruiswijk de bal beiden verkeerd terugkopten. Erik Nevland bracht de eindstand op 1-1, na een misverstand tussen Gijs Luirink en doelman Boy Waterman. Bij AZ viel David Mendes da Silva uit met een verrekte knieband. Het is zeer de vraag of hij zondag tegen Ajax zal meespelen. Barry Opdam kan zeker niet spelen. Hij is geschorst.

Net als in de nacompetitie kregen Van Gaal en Groningen-trainer Ron Jans op de persconferentie woorden. Van Gaal vertelde dat AZ met 1-1 veel te weinig had gekregen. Jans begon vervolgens zijn analyse met de mededeling dat Groningen in de eerste helft de grootste kans had op een doelpunt. ,,Maar ik zal voorzichtig zijn met het opnoemen van kansen.’’ Daarmee doelde hij op de persconferentie van vorig jaar. Van Gaal nu: ,,Jij kunt inderdaad maar beter voorzichtig zijn met je woorden, ja. Jij bent heel goed in het opsommen van de kansen van je eigen ploeg.” Jans tegen van Gaal: „En jij bent heel goed in het kleineren van collega’s.” Van Gaal: ,,Niet ik, maar jij refereert aan de vorige persconferentie. En daar reageer ik op. Waarop Jans besloot: ,,Ik ga hier liever bovenstaan dan dat ik ertegenin ga.’’

Ajax en AZ worden nu bedreigd door FC Twente. Dat won voor de vijfde keer op rij, nu in Heerenveen: 1-2. Blaise N’Kufo en Kennedy Bakircioglü zorgden namens Twente voor de twee treffers. Petter Hansson verkleinde de achterstand voor Heerenveen.

De tegenstanders van AZ en Ajax in het UEFA-Cuptoernooi wonnen en verloren. Werder Bremen ging in de Bundesliga thuis onderuit tegen HSV: 0-2. Het was de tweede achtereenvolgende zege voor de ploeg uit Hamburg sinds de komst van trainer Huub Stevens. Rafael van der Vaart maakte beide treffers, waarvan de eerste uit een strafschop.

Nader Bekeken: Pagina 17