‘President is een domkop’

De Poolse oud-president Lech Walesa heeft de huidige president Lech Kaczynski een „domkop” genoemd en wordt nu mogelijk vervolgd wegens belediging van een staatshoofd.

Aanleiding is een vrijdag gepubliceerd rapport over de kwalijke invloed van de vroegere Poolse militaire geheime dienst, de WSI. Kaczynski heeft zijn voorgangers, onder wie Walesa, verweten dat zij deze dienst hebben laten uitgroeien tot een staat binnen de staat, onder leiding van oud-communisten. „Wat hebben we toch een domkop als president”, was de reactie van Walesa.

Walesa vindt de conclusies in het rapport namelijk helemaal niet overtuigend. Bijna 80 procent van de Polen deelt die mening, zo blijkt uit een peiling. En ook de media kraken de publicatie, die de bewijzen had moeten leveren voor een complot van oud-communisten. Kaczynski voerde in 2005 campagne met het verhaal dat hun invloed na de val van het communisme in 1989 nooit echt is gebroken.

Het slappe rapport heeft intussen wel een politieke storm veroorzaakt. Dagblad Dziennik onthulde vanochtend dat uit de uiteindelijke versie van het document de namen van twee informanten zijn geschrapt, onder meer die van een journalist die tot het kamp wordt gerekend van Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij van Lech Kaczynski en van premier Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de president. Daardoor zijn opnieuw twijfels ontstaan over de intenties van het rapport.

Ook binnen de regering rommelt het. Vicepremier Andrzej Lepper, van de boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging), heeft forse kritiek op Antoni Macierewicz, de auteur van het rapport en een vertrouweling van de Kaczynski’s. Lepper zegt, zonder verdere precisering, dat Macierewicz de president heeft misleid door informatie achter te houden. De boerenleider zou in werkelijkheid boos zijn omdat in het rapport een partijgenoot wordt genoemd.