Philips geeft bonus voor verkoop NXP

Elektronicaconcern Philips geeft drie bestuursleden een bonus voor de verkoop van de halfgeleiderdivisie. Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee, van wie het contract wordt verlengd, krijgt 350.000 euro extra.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2006 dat Philips vanmorgen heeft gepubliceerd. In augustus verkocht Philips ruim 80 procent van de aandelen in de halfgeleiderdivisie aan een consortium van private-equitybedrijven voor 7 miljard euro. Zelf hield het elektronicaconcern een belang van 19,9 procent.

De andere twee bestuursleden die beloond zijn voor de succesvolle verkoop zijn financieel directeur Pièrre-Jean Sivignon, die er 300.000 euro voor ontvangt, en Frans van Houten. Deze topman van de halfgeleiderdivisie, die zelf is meegegaan naar het nieuwe bedrijf NXP, ontvangt met 400.000 euro de hoogste verkoopbonus.

Het totale inkomen van Kleisterlee kwam in 2006 inclusief de extra bonus uit op ruim 2,5 miljoen euro. Zijn vaste salaris steeg vorig jaar van 1,02 naar 1,04 miljoen euro. Zijn bonus, exclusief de extra bonus van 350.000 euro, steeg van 1,02 naar 1,15 miljoen euro. Daarnaast heeft hij nog ruim 16.000 aandelen en 48.000 opties toegekend gekregen.

Het concern maakte vanmorgen in een persbericht bekend dat de raad van commissarissen het contract van Kleisterlee wil openbreken en hem per 1 april 2007 voor vier jaar wil herbenoemen. De aandeelhoudersvergadering mag zich daar op 29 maart over uitspreken. Kleisterlee zal dan doorwerken tot zijn 65ste.

In een vraaggesprek na de presentatie van de jaarcijfers in januari had Kleisterlee zelf al aangegeven zin te hebben om door te gaan. „Als mijn vrouw, de commissarissen en de aandeelhouders het goed vinden, wil ik graag mijn energie in Philips blijven steken”, zei hij toen tegen deze krant. „Tot nu heb ik onderdelen afgestoten. De balans ligt nu op meer verkocht dan gekocht. Ik zou graag mijn laatste periode de portefeuille van Philips willen versterken.”

Ook bestuurder Gottfried Dutiné, die verantwoordelijk is voor de landenorganisaties en de relaties met overheden, zal op de aandeelhoudersvergadering worden voorgedragen voor herbenoeming voor vier jaar. Hij is sinds 2002 lid van de raad van bestuur van Philips.