Overdaad aan veel te lage tonen

cd grunge

16 Down, F.L.O.

Flow Records

Wat dreunt en dendert daar – laag, lager, laagst? Het is F.L.O. de nieuwe cd van 16Down, ronkend als een te zwaar beladen vrachtvliegtuig. Twaalf nummers lang laat de Zwolse groep een consistent geluid horen, met een overdaad aan lage tonen, en een spijtig gebrek aan spontaniteit. 16Down heeft mooi gecomponeerde nummmers, zoals een paar ballades waaronder No Clouds Just Aeroplanes, sfeervol aangekleed met brommende strijkers. En er staan op deze cd ook een paar Hendrix-pastiches – Motorbike en Compulsive Behaviour– die enigszins vlammen, vooral Compulsive Behaviour. Voor het overige zijn de liedjes opvallend tam.

En dat is vreemd, want deze groep heeft van alles in huis: een zanger met een aangenaam gruizige stem, zucht naar muzikale uitbreiding (getuige de enkele afwijkende instrumentaties: het fraaie What’s God Supposed To Say) en de goede bedoeling om rock-zonder-pathos te spelen. Maar toch vallen de intenties niet op hun plaats. De doormonkelende nummers hebben weinig smoel en de drums beuken eentonig. Dan wordt al dat lage geluid ook nogal vlak.

    • Hester Carvalho