Oud-voorzitter Türkiyemspor doodgeschoten

De oud-voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub FC Türkiyemspor is zaterdagavond in Amsterdam doodgeschoten. De politie gaat uit van een afrekening in het criminele circuit.

Nedim Imac (40), die onlangs om persoonlijke redenen terugtrad als voorzitter van Türkiyemspor, werd met enkele kogels beschoten voor een Turks restaurant aan de Jan Rebelstraat in Amsterdam-Osdorp. Imac overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Volgens de Amsterdamse politie is de liquidatie van Imac uitgevoerd door „twee of drie daders” in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. Ooggetuigen zagen de verdachte mannen vluchten in een wit busje. Enkele uren na de aanslag werd elders in Osdorp een witte Mercedesbus aangetroffen, overgoten met benzine. De mogelijke vluchtauto bleek enkele jaren geleden te zijn gestolen in Amsterdam-Oost. Ooggetuigen zagen twee „licht getinte” mannen vluchten op een scooter.

De chef van de afdeling zware criminaliteit van de Amsterdamse politie maakte gisteren bekend dat rekening wordt gehouden met een afrekening in het criminele circuit. „De manier waarop de liquidatie is uitgevoerd en de persoon van het slachtoffer doen denken aan een criminele afrekening”, aldus een politiewoordvoerder vanmorgen. Hij wilde bevestigen noch ontkennen dat Imac een strafblad had. Een team van „meer dan twintig” politiemensen onderzoekt de moord op Imac.

Begin dit jaar legde de Belastingdienst een naheffing van 1,3 miljoen euro neer bij Türkiyemspor. Er zou de afgelopen vijf jaar te weinig premie en loonbelasting zijn afgedragen.

Imac richtte in 1987 met enkele anderen de voetbalclub op. Türkiyemspor werd onder zijn voorzitterschap een aantal malen kampioen en groeide snel uit tot een succesvolle hoofdklasser. Türkiyemspor, waarvan Imac zestien jaar voorzitter was, werd in 2003 en 2006 algeheel kampioen bij de zondagamateurs. Wegens de dood van Imac gelastte de voetbalvereniging gisteren alle wedstrijden af.

De waarnemend voorzitter van Turkiyemspor, Martin van den Heuvel, toonde zich zaterdag verbijsterd over de moord. „Ik kan me niet voorstellen wie dit gedaan heeft. Het heeft zeker niets met de club te maken.”