Oostenrijkse skiërs toch weer de beste

Oostenrijkers winnen meeste medailles op de WK.

Maar de beste individuele prestaties waren van de Zweedse Anja Pärson en de Noor Aksel Lund Svindal.

De Amerikaanse Resi Stiegler maakt een buiklanding tijdens de slalom in de landenwedtrijd. Foto Reuters Resi Stiegler of the US slides down the course after falling in the slalom run of the team event at the Alpine World Ski Championships in Are February 18, 2007. REUTERS/Stefano Rellandini (SWEDEN)
De Amerikaanse Resi Stiegler maakt een buiklanding tijdens de slalom in de landenwedtrijd. Foto Reuters Resi Stiegler of the US slides down the course after falling in the slalom run of the team event at the Alpine World Ski Championships in Are February 18, 2007. REUTERS/Stefano Rellandini (SWEDEN) REUTERS

Oostenrijk is alsnog bovenaan geëindigd in het medailleklassement bij de wereldkampioenschappen skiën in het Zweedse Åre.

De wintersportnatie bij uitstek dankte die ereplaats aan de gouden medaille, gisteren, in de landenwedstrijd. Oostenrijk verdrong Zweden op de slotdag van de eerste plaats. Door de winst in de landenwedstrijd kwam de Oostenrijkse selectie uit op negen medailles, drie in elke kleur.

Mario Matt, Benjamin Raich, Renate Götschl, Marlies Schild, Fritz Strobl en Michaela Kirchgasser bezorgden hun land na een super-G en een slalom de negende medaille.

Zaterdag had Mario Matt Oostenrijk al aan de eerste gouden medaille bij de mannen geholpen, op de slalom. Hij zette na twee runs met 1.57,33 overtuigend de beste tijd neer.

De Italiaan Manfred Mölgg eindigde zaterdag als tweede, de Fransman Jean-Baptiste Grange pakte het brons. De Oostenrijkse titelverdediger Benjamin Raich werd vierde.

Mario Matt pakte in 2001 ook al de wereldtitel. „Net als toen is het weer een waanzinnig gevoel deze titel te winnen”, jubelde de Oostenrijker. Hij had na de eerste run als een voorsprong van meer dan een seconde op de rest van het veld genomen. „Het was moeilijk met zo’n grote marge om te gaan.”

Matt hield echter bij de tweede doorgang zijn zenuwen goed onder controle en zette ook op de tweede run de snelste tijd neer. Matt werd bij de strijd om het goud ook ‘geholpen’ door de concurrentie. De Duitser Felix Neureuther had in de eerste run de tweede tijd neergezet, maar viel uit in de laatste doorgang. Ook in de eerste run wisten diverse skiërs hun run niet te voltooien.

In de teamwedstrijd moest gastland Zweden zaterdag genoegen nemen met zilver.

Vijf van de in totaal zeven Zweedse plakken tijdens de WK kwamen op naam van Anja Pärson, de absolute vedette van de WK met drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille. De 25-jarige Zweedse alpineskister uit Tärnaby in Lapland won super-G, afdaling en combinatie. Ze mag zich nu zevenvoudig wereldkampioene noemen, als eerste vrouw bovendien in alle vijf disciplines.

Pärson is tevens haar befaamde land- en dorpsgenoot Ingemar Stenmark (vijf WK-titels) nu al voorbij. „Er zit iets in het water”, zei Pärson over het gehucht waar ze opgroeide. „Mentaliteit. Je kunt er weinig anders dan skiën. De trainingsomstandigheden zijn zeer hard, je moet altijd vechten.”

Åre kon pronken met meer dan met Super-Anja alleen. Het Midden-Zweedse skioord maakte, in tegenstelling tot de concurrenten in de Alpen-landen tot dusver, indruk met zijn echte winter. Bergen sneeuw en soms wel 30 graden vorst.

De skikoning van de WK in Zweden was een Noor: Aksel Lund Svindal. In het wereldbekercircuit stijgt hij dit seizoen niet boven de middelmaat uit, maar hij is wel regelmatig. De uitschieters bewaarde Svindal voor de WK; winst op afdaling, het meest geliefde en spectaculaire nummer, en de reuzenslalom. „Het is een goede dag voor Aksel en Noorwegen”, was zijn onderkoelde reactie na de glorieuze afdaling.

Verliezers waren er natuurlijk ook tijdens de WK. Bode Miller was de grootste. De Amerikaan startte vijf keer en stelde evenzoveel keer teleur. Zijn beste klassering was een zesde plaats op de super-G.

Miller was ook nog van plan mee te doen aan de landenwedstrijd van gisteren. Maar een zesde deceptie bleef de Amerikaan bespaard, al was de oorzaak mogelijk nog vervelender, een meniscusblessure.

Åre kon ook een wereldrecord bijschrijven, hoewel dat geen vrolijke gebeurtenis was. Nooit eerder haalden zo weinig deelnemers op de slalom de finishlijn. Slechts 25 van de 74 aangemelde mannen gleden op ski’s over de streep. Tweederde van hen viel vroegtijdig uit.

Tijdens een wereldbekerslalom in februari 2004 in het Zwitserse Adelboden gingen 37 van de 76 skiërs onderuit in de eerste manche, in de tweede volgden er nog acht.

Bekijk al het nieuws en de uitslagen bij de wereldkampioenschappen skiën in Åre op www.are2007.com