Oostenrijk eindigt weer als eerste op WK skiën

Oostenrijk is alsnog bovenaan geëindigd in het medailleklassement bij de wereldkampioenschappen skiën in het Zweedse Åre.

De wintersportnatie bij uitstek dankte die ereplaats aan de gouden medaille, gisteren, in de landenwedstrijd. Oostenrijk verdrong Zweden op de slotdag van de eerste plaats. Door de winst in de landenwedstrijd kwam de Oostenrijkse selectie uit op negen medailles, drie in elke kleur.

Mario Matt, Benjamin Raich, Renate Götschl, Marlies Schild, Fritz Strobl en Michaela Kirchgasser bezorgden hun land na een super-G en een slalom de negende medaille.

Zaterdag had Mario Matt Oostenrijk al aan de eerste gouden medaille bij de mannen geholpen, op de slalom. Hij zette na twee runs met 1.57,33 overtuigend de beste tijd neer.

De Italiaan Manfred Mölgg eindigde zaterdag als tweede, de Fransman Jean-Baptiste Grange pakte het brons. De Oostenrijkse titelverdediger Benjamin Raich werd vierde.

Mario Matt pakte in 2001 ook al de wereldtitel. „Net als toen is het weer een waanzinnig gevoel deze titel te winnen”, jubelde de Oostenrijker. Hij had na de eerste run al een voorsprong van meer dan een seconde op de rest van het veld genomen. „Het was moeilijk met zo’n grote marge om te gaan.”

Matt hield echter bij de tweede doorgang zijn zenuwen goed onder controle en zette ook op de tweede run de snelste tijd neer. Matt werd bij de strijd om het goud ook ‘geholpen’ door de concurrentie. De Duitser Felix Neureuther had in de eerste run de tweede tijd neergezet, maar viel uit in de laatste doorgang. Ook in de eerste run wisten diverse skiërs hun run niet te voltooien.

In de teamwedstrijd moest gastland Zweden zaterdag genoegen nemen met zilver.

Vijf van de in totaal zeven Zweedse plakken tijdens de WK kwamen op naam van Anja Pärson, de absolute vedette van het toernooi met drie gouden, een zilveren en een bronzen medaille. De 25-jarige Zweedse alpineskister uit Tärnaby in Lapland won de super-G, de afdaling en de combinatie. Ze mag zich nu zevenvoudig wereldkampioene noemen, als eerste vrouw bovendien in alle vijf disciplines.

Pärson is haar befaamde dorpsgenoot Ingemar Stenmark (vijf titels) inmiddels voorbijgestreefd. (ANP)