nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Robotornitholoog. Marie José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over een robotornitholoog die wordt ingezet bij de zoektocht naar een zeldzame specht in Arkansas. „Van de ivoorsnavelspecht werd gedacht dat hij uitgestorven was, tot hij in 2004 opeens werd waargenomen. De robotvogelzoeker maakt gebruik van twee videocamera’s die voortdurend beelden van de lucht maken. Slimme software herkent vogels en gooit alle beelden die geen vogels bevatten weg. Slechts een op de tienduizend beelden blijkt een vogel te bevatten. De robot heeft al enkele bijzondere vogels gespot, zegt dr. Ken Goldberg van de University of California in Berkeley, die het systeem heeft ontwikkeld, maar nog geen ivoorsnavelspecht. De laatste officiële waarneming van de specht stamt uit 1944. In 2004 zou er weer een exemplaar van de ivoorsnavelspecht waargenomen zijn.” www.nrc.nl/klaver specht

Mystiek & geloof. Vandaag verschijnt op de scholierensite een nieuwe A4-krant – alweer de vijfde dit schooljaar. Thema dit keer is Mystiek & geloof. Met artikelen over bijvoorbeeld Hildegard von Bingen en andere mystici, die visioenen hadden en daaruit de conclusie trokken dat ze diep contact hadden met God. Verder aandacht voor geloof, allerlei soorten bijgeloof en over rituelen zoals die van de druïden en gothics. A4-kranten zijn themakranten in pdf-formaat. Er worden opdrachten bij gemaakt door de redactie van Stepnet van uitgeverij ThiemeMeulenhoff. De scholierensite biedt verder een archief van A4-kranten en artikelen bij achttien schoolvakken.

www.nrc.nl/scholieren

Robotornitholoog. Marie José Klaver schrijft op haar weblog Klaver over een robotornitholoog die wordt ingezet bij de zoektocht naar een zeldzame specht in Arkansas. „Van de ivoorsnavelspecht werd gedacht dat hij uitgestorven was, tot hij in 2004 opeens werd waargenomen. De robotvogelzoeker maakt gebruik van twee videocamera’s die voortdurend beelden van de lucht maken. Slimme software herkent vogels en gooit alle beelden die geen vogels bevatten weg. Slechts een op de tienduizend beelden blijkt een vogel te bevatten. De robot heeft al enkele bijzondere vogels gespot, zegt dr. Ken Goldberg van de University of California in Berkeley, die het systeem heeft ontwikkeld, maar nog geen ivoorsnavelspecht. De laatste officiële waarneming van de specht stamt uit 1944. In 2004 zou er weer een exemplaar van de ivoorsnavelspecht waargenomen zijn.”

www.nrc.nl/klaver