Mauresmo blijft kalm op afscheidsfeest Clijsters

Amélie Mauresmo verslaat in Antwerpen Kim Clijsters voor de vijfde keer op rij.

De Française ontvangt een diamanten tennisracket ter waarde van een miljoen euro.

Amélie Mauresmo omhelst het racket dat ze na drie titels mee naar huis mag nemen. Foto Reuters France's Amelie Mauresmo holds the Diamond Racket trophy after defeating Belgium's Kim Clijsters during the final of the Proximus Diamond Games tennis tournament in Antwerp February 18, 2007. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM)
Amélie Mauresmo omhelst het racket dat ze na drie titels mee naar huis mag nemen. Foto Reuters France's Amelie Mauresmo holds the Diamond Racket trophy after defeating Belgium's Kim Clijsters during the final of the Proximus Diamond Games tennis tournament in Antwerp February 18, 2007. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM) REUTERS

Het Sportpaleis in Antwerpen was uitverkocht en bezet met 14.400 toeschouwers die allen vurig wensten dat Kim Clijsters haar laatste wedstrijd op Belgische bodem zou winnen. Het mocht niet zo zijn. De razend populaire Vlaamse kwam in de finale van het plaatselijke WTAtoernooi een fractie tekort tegen Amélie Mauresmo. De Française won het toernooi voor de derde keer op rij en mocht daardoor de trofee, een met 1.702 diamanten bezet gouden tennisracket ter waarde van een miljoen euro, meenemen naar haar woonplaats Genève.

Het ruim vier kilo wegende racket, een prijs voor de speelster die de titel drie keer in vijf jaar op haar naam schrijft, speelde de afgelopen week meer door het hoofd van Mauresmo dan haar lief was. „Ik heb steeds gezegd dat het me niet beïnvloedde, maar dat was onwaar”, verklaarde ze nadat ze haar eerste toernooizege sinds Wimbledon 2006 had behaald. „Eerlijk gezegd heb ik er voortdurend aan gedacht. Ik heb geprobeerd het van me af te zetten, maar dat lukte onmogelijk. Het was te belangrijk.” De waarde van het racket bedraagt ongeveer een tiende van haar verdiensten in twaalf jaar proftennis.

Mauresmo bezweek niet onder de extra druk die ze zichzelf oplegde. Ze verloor in vier wedstrijden in Antwerpen alleen een set in de halve finale tegen de Russische Anna Tsjakvetadze. In de eindstrijd versloeg ze Clijsters met 6-4 en 7-6. Het was haar vijfde zege in successie op de Limburgse. Ook vorig jaar was Mauresmo haar meerdere in het Sportpaleis.

Het Belgische publiek misgunde haar de titel niet, maar schaarde zich opzichtig achter Clijsters. Regelmatig lieten de toeschouwers luid hun afkeuring blijken als de arbitrage in hun ogen ten onrechte lijnbeslissingen tegen Clijsters nam. In de tiebreak van de tweede set herriep de umpire een beoordeling van een lijnrechter die een service van Mauresmo uit zag. In plaats daarvan kreeg de Française een ace toebedeeld die haar op matchpoint bracht. Dat zorgde voor grote verontwaardiging op de tribunes en lange fluitconcerten. Het duurde ruim twee minuten voordat het spel kon worden hervat. Bij de prijsuitreiking klonk hier en daar boegeroep aan het adres van de winnares, die begripvol reageerde. „Ik snap de frustratie.”

Clijsters was zichtbaar teleurgesteld dat ze haar laatste optreden voor haar eigen supporters niet winnend had kunnen afsluiten. Met betraande ogen nam ze afscheid. Hoewel ze pas 23 jaar is, stopt ze aan het eind van het tennisseizoen mede door chronische blessures aan haar heup en linkerpols. Over haar programma na Wimbledon is nog weinig bekend, behalve dat ze in het huwelijk treedt met de Amerikaanse profbasketballer Brian Lynch. „Ik kijk uit naar mijn trouwdag”, sprak ze. Clijsters heeft er geen geheim van gemaakt dat ze niets liever wil dan een gezin stichten. Volgend jaar rond deze tijd hoopt ze al moeder te zijn.

Omdat Mauresmo eigenaar wordt van het met diamanten ingezette tennisracket, heeft de toernooiorganisatie in Antwerpen een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw exemplaar. Jonge kunstenaars krijgen een kans een ontwerp te maken. Ook deze trofee zal zeker een minimumwaarde hebben van een miljoen euro.

Stel een vraag aan Amélie Mauresmo op haar website www.ameliemauresmo.fr