Manipulatie bij Lama-verkiezing

. Tijdens de halve finale van het BNN tv-programma Lama gezocht hebben toeschouwers in Carré gezien dat er is gemanipuleerd met de stembriefjes die de toeschouwers mochten invullen. Fans van één van de deelnemers, Rob Kemps, bleven in de pauze in de zaal zitten en gingen nog niet gebruikte stembriefjes invullen. „Ze liepen naar een deel waar niemand had gezeten, maar waar wel stembriefjes lagen. Ze hebben denk ik vijftig briefjes ingevuld”, zegt Saskia Huygen die ook in de zaal was. Het waren volgens Huygen fans van Kemps. „Rob heeft tijdens zijn optredens altijd een oranje vest aan, dus ik neem aan dat het fans van hem waren want ze waren ook in het oranje gekleed.”

BNN is in het programma Lama gezocht op zoek naar een vervanger voor twee lama’s van vorig jaar, Sara Kroos en Arie Koomen. Er kwamen 6.500 aanmeldingen binnen en duizend deden er uiteindelijk mee aan de audities. Vorige week stonden zes kandidaten in de halve finale, waarvan er drie door mochten naar de finale. Een werd gekozen door het publiek en twee door de jury. In het publiek zaten ongeveer zestienhonderd toeschouwers, die allemaal een stembiljet mochten invullen. De voorstelling was afgelopen vrijdag op tv te zien.

Rob Kemps heeft de meeste publiekstemmen gekregen, bevestigt een woordvoerder van BNN. „De nummers twee en drie, Alain en Adjust, zaten daar redelijk vlak achter.” Jurylid Arjen Lubach vertelt dat Rob ook in de topdrie van de jury zat en dus ook zonder extra publieksstemmen de finale zou hebben gehaald.

    • Fieke Hoogstad