Luchtbelletjespasta bouwt waardeloos

Op de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft wordt donderdag voor de zevende keer de landelijke Spaghetti Bruggenbouw Wedstrijd gehouden. De opdracht aan de deelnemende studenten en ingenieursbureaus: bouw een brug met een overspanning van 1 meter uit louter spaghetti, lasagne en lijm. De constructie die het meeste gewicht kan dragen, wint de hoofdprijs van 1.000 euro. Organisator professor Leo Wagemans verheugt zich al op het instorten van de bruggen: „Een attractie op zich.”

Waarom bent u hiermee begonnen?

„Beta-opleidingen zitten al jaren in het verdomhoekje. Met zo’n vrolijke wedstrijd laat je zien hoe leuk dit vak is. Tegelijk is het leerzaam om studenten hun eigen plannen te laten verwezenlijken. Kent u die oude Chinese wijsheid? Vertel het me en ik vergeet het. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me doen en ik begrijp het.”

Van welk merk spaghetti bouw je de stevigste brug?

„We werkten altijd met pasta van Gran Italia. Maar dat bedrijf heeft zich als sponsor teruggetrokken. In sommige merken zitten luchtbelletjes, dat is waardeloos bouwmateriaal. Er zijn teams geweest die vooraf trek- en drukproefjes op de spaghetti deden. Een wetenschappelijk attitude loont, net als in het echt.”

Waarom bruggen en geen flats?

„We begonnen ooit met torentjes van spaghetti. Maar een brug is een ding dat zijn spieren laat zien, een mooie constructie. Met studenten heb ik onlangs van lege bierkratten ook een brug gestapeld. En waar ik nog van droom is een boogbrug van autowrakken, het liefste van afgedankte Mercedessen. Dat lijkt me heel mooi, allemaal met de gril en de ster naar dezelfde kant. Wat denkt u, zou Mercedes dat willen sponsoren?”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens