Klotsend en botsend spel

Jeugdtheater De Kleine Kapitein, door Van Engelenburg Theater. Regie: Bruun Kuijt. Tournee: t/m 25 mei. Inl. www.mijnkleinekapitein.nl ****-

Jeugdtheater

De Kleine Kapitein, door Van Engelenburg Theater. Regie: Bruun Kuijt. Tournee: t/m 25 mei. Inl. www.mijnkleinekapitein.nl

De horizon donkert, bleek wrakhout vangt het laatste licht. Zwaar drukt de zilte lucht op het verlaten strand, waar de zee buldert. Bange Toontje wil naar huis.

De tover van De Kleine Kapitein, de nieuwe jeugdvoorstelling van het Van Engelenburg Theater, zit hem vooral in de taal. In de fantasievolle taal van Paul Biegel, van wiens bekroonde avonturenboeken producent en componist André Arends een muzikale bewerking maakte. De tekst van Tom Sijtsma koestert de oorspronkelijke verbeeldingskracht, en regisseur Bruun Kuijt doet er goed aan die voor zich te laten spreken.

Het zaallicht is nog niet uit, of daar staat hij al, de mysterieuze Grijze Schipper (Frits Lambrechts). Zijn waarschuwing galmt door de zaal, in een onheilspellend basso profundo: storm op komst! Arends’ nachtdonkere muziek, met bassen en echo’s, intensiveert het verhaal op filmische wijze. In de dialogen lopen directe en indirecte rede meer en meer in elkaar over. Een slimme manier om de vertelling te laten vervloeien met de handeling op toneel, waar de acteurs zich alras beginnen te verkleden. De Kleine Kapitein (Hugo Konings), Dikke Druif (Herman Bolten), Marinka (Lottie Hellingman) en Bange Toontje (Maarten Heijmans) bouwen hun schip van de ruwe decorstukken.

Debutant Maarten Heijmans is komisch-aandoenlijk in zijn rol van bange braverik; de Björkachtige zangkwaliteiten van Lottie Hellingman zorgen voor kippenvel. Zo blijf je moeiteloos aan boord. Klotsend en botsend op de duizelingwekkende stroomvaart van de fantasie.

    • Isabella Steenbergen