Jaar kan niet meer stuk voor ‘Barney’

Voor dartsspeler Raymond van Barneveld lijkt het jaar 2007 al na twee maanden meer dan geslaagd. Na de wereldtitel van de PDC in Purfleet, het UK Open en het Players Championship in Gibraltar, won de Hagenaar gisteren in Hengelo ook de Masters of Darts. In de finale versloeg Barney de Engelsman Peter Manley met 7-0.

Van Barneveld, die met zijn zege 50.000 euro verdiende, gooide in de eindstrijd veertien keer de maximumscore van 180.

De organisatie in Twente kreeg met Van Barneveld het gewenste boegbeeld voor een volgende editie van het toernooi in deze vorm. Die bracht de beste vijf Nederlanders tegen de beste vijf Engelsen van de PDC tegen elkaar in het strijdperk. De landenwedstrijd ging naar de zelf tegenvallende Phil Taylor en de zijnen.

Nu de jonkies Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Adrian Lewis de overstap hebben gemaakt, lijkt de toekomst van Taylors profbond erg zonnig. Van Gerwen kon Van Barneveld zaterdag in de Nederlandse halve eindstrijd niet verslaan, Mighty Mike stelde zijn Nederlandse voorbeeld behoorlijk op de proef.

Bovendien gooide de 17-jarige Brabander een ninedarter. Hij maakte in de vijfde set een leg met negen pijlen uit: één maal triple 20 en twee maal triple 19, vervolgens drie maal triple 20, en in de laatste beurt triple 18, triple 17 en dubbel 18. Het supertalent uit Boxtel mag van de sponsor als beloning voor die verrichting een keuken ter waarde van 10.000 euro uitzoeken.

Het bleek niet genoeg voor een overwinning op Van Barneveld, die het duel met 6-4 won. (ANP)