Hou vol!

Zo aan het einde van de winter weet ik het vaak ook niet meer. Hoe lekker boerenkool, zuurkool, spruitjes, witlof , pastinaken en pompoen ook zijn, ik wil nu wel weer eens iets anders. Bosworteltjes bijvoorbeeld, jonge botersla, groene en witte asperges. Mmm, morilles, spinazie, artisjokken, rabarber.

Droom lekker verder, Vreugdenhil, als kookschrijver moet je het goede voorbeeld geven. Wat zeg ik, het is je morele plicht om de nextlezer de laatste loodjes van de winter door te slepen.

Zucht, je hebt gelijk. Zowel voor een beter milieu als voor een optimale smaak is het belangrijk om de seizoenen te respecteren.

Dat klinkt al beter. Nu nog een stukje motivering.

Zoiets? Hou vol, lezer, met die wortels, die bieten, die rode, groene en witte kool. Laten we zulke lekkere kolen-en-knollenrecepten verzinnen dat we er straks van balen als het lente is. Stuur jouw lekkerste wintergroenterecept naar www.nrc.nl/kokenetc en wellicht komt het later deze week in de krant.

Lijkt me een uitstekend plan. Begin jij?

Oké. Bij mij in de groentela ligt ’s winters standaard een zak biologische winterwortels. Die gaan grof gesneden in de bouillon en in stoofpotten en in piepkleine blokjes in tomatensaus en risotto. In julienne (dunne reepjes) gesneden gaan ze in de wok of dienen als bedje voor een stuk vis in bakpapier of ze komen rauw als salade op tafel. Behalve die ene keer per jaar dat ik hutspot maak, eet ik winterwortel niet vaak als hoofdgroente. Maar afgelopen zaterdag maakte ik deze kasserol met spek, knoflook, rozemarijn en aardappels en dat is voor herhaling vatbaar.

voor 4 personen:

3 eetlepels olijfolie

250 g mager rookspek, in grote dobbelstenen

1 bol knoflook, tenen losgehaald, maar niet gepeld

3 – 4 takjes verse rozemarijn

1 kilo winterwortels, geschrapt en in schuine plakken van 1,5 cm gesneden

1 kilo vastkokende aardappels, schoongeboend en in de lengte in kwarten gesneden

150 ml hete groentebouillon

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verhit de olijfolie in een grote, ovenbestendige braadpan en bak hierin het spek een paar minuten. Voeg de knoflooktenen en takjes rozemarijn toe en bak ze een minuutje mee. Doe dan ook de wortels en aardappels in de pan, bak ze omscheppend twee minuten mee en schenk de bouillon in de pan. Leg het deksel erop en zet de pan 50 minuten in de oven. Na ongeveer een halfuur moet je de inhoud van de pan een keer omhusselen, anders worden de aardappels niet gelijktijdig gaar. Haal na 50 minuten het deksel van de pan en laat het gerecht nog eens 15 tot 30 minuten verder bakken, tot de aardappels en wortels gaar zijn. Proef en maak op smaak met zout en veel versgemalen zwarte peper.

Janneke Vreugdenhil

Ben jij voorstander van wintergroenten in de winter en zomergroenten in de zomer? Praat mee en geef jouw wintergroenterecept op www.nrc/nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil