Hoera, niemand is op epo betrapt

Alsof Lucas Bols tijdens een verkeerscontrole vraagt of de bestuurder toevallig een paar borreltjes heeft genuttigd. Dat beeld rees dit weekeinde op bij de start van de Tour of California.

Hoofdsponsor Amgen, producent van onder meer epo, kon na de eerste aflevering van de achtdaagse etappekoers van vorig jaar tevreden zijn. Geen enkele coureur was in 2006 betrapt op epo. Amgen wil uitdragen dat dit middel voor patiënten is bestemd. En niet voor gezonde wielrenners.

Jammer alleen dat de afgenomen urine helemaal niet op epo was gecontroleerd, zo bleek zaterdag uit een artikel in The New York Times. En daar was Amgen op zijn zachtst gezegd minder tevreden over. De epo-vrije dopingcontrole was een fout van de wedstrijdorganisatie die voor dit jaar beterschap heeft beloofd. Dat mag ook wel, want de Tour of California weet alle ogen op zich gericht. Al na één editie heeft de internationale wielerunie UCI, met zoveel woorden, de koers een ProTour-status in het vooruitzicht gesteld. Dat zou uniek zijn voor een wedstrijd buiten Europa.

Daar komt nog bij dat de Californische wielerwedstrijd al genoeg last heeft van erfenissen van vorig seizoen. Zo moet de vorige winnaar Floyd Landis verstek laten gaan nadat hij vorig jaar in de Tour de France een positieve plas had ingeleverd. Verder kunnen de verwachte 1 miljoen toeschouwers langs het 640 mijl lange traject de rentree van Ivan Basso meemaken. Die werd vorig jaar voor de start van de Tour de France naar huis gestuurd omdat hij verdacht werd van het gebruik van bloeddoping. Vervolgens werd de Italiaan liefdevol opgenomen door Discovery, de ploeg van Lance Armstrong.

Amgen mag dan gedreigd hebben bij een volgend incident direct te vertrekken als hoofdsponsor, al te veel zorgen hoeven ze zich in Amerika niet te maken. Weinig wedstrijden van naam in Europa zullen dit seizoen vlekkeloos verlopen. Of het nu om doping gaat of om bestuurlijke problemen. Zelfs de start van Parijs-Nice is twijfelachtig nu de koersorganisatie en de UCI in conflict zijn. En dan moeten de ruzies over de Tour de France en de Giro zich nog ontwikkelen. Een incidentje meer of minder bij de Tour of California zal niemand opvallen.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle