Historisch én flets debuut van ‘el chino’

Heracles 0 PSV 2

Ruststand 0-0. 73. Farfán 0-1, 92. Tardelli 0-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 8.500.

Koen Greven

In de hals van Sun Xiang zitten bloedsporen. Op het gezicht van de 25-jarige Chinese voetballer verschijnt een glimlach als wordt gevraagd wie hem dat heeft aangedaan. „De rechtsback van Heracles pakte me beet. Verder niets aan de hand. We hebben gewonnen. Dat is het belangrijkste”, zegt de verdediger een half uur na Heracles-PSV (0-2) in gebroken Engels. De wedstrijd zal de geschiedenis in gaan als het eerste optreden van een Chinese voetballer in de eredivisie.

Sun Xiang is tijdens de winterstop op huurbasis overgekomen van Shanghai Shenhua. De Eindhovense club hem in november leren kennen toen hij samen met zijn tweelingbroer Sun Ji een week stage liep in Nederland.

Aanvankelijk leek de technische staf van de landskampioen hem te licht te vinden voor de eredivisie. Maar als een zoektocht naar een internationaal gelouterde linksback niets oplevert, krijgt de voetballer toch een contract. Commercieel gezien levert een Chinese voetballer in het shirt van de Philips Sport Vereniging altijd zijn geld wel op.

Een klein legertje Chinese journalisten volgt vrijwel elke voetstap van de nummer 28 van PSV, sinds die op 2 februari op Nederlandse bodem voet zet als werknemer van de club. Op zijn eerste werkdag maakt hij samen met verzorger Mart van den Heuvel een bosloop vlak bij de Herdgang, het trainingscomplex van PSV.

Chinese media besteden vrijwel dagelijks aandacht aan ‘hun’ prof. Het eerste optreden van Sun Xiang met Jong PSV in een bekerwedstrijd tegen Jong Top Oss is hot nieuws. Als hij door trainer Ronald Koeman wordt geselecteerd voor het duel met Sparta, is de opwinding voor de Aziaten alleen nog maar groter. Het officiële debuut van de linksbenige voetballer kan dan nog slechts een kwestie van tijd zijn.

Ronald Koeman kan niet verweten worden dat hij Sun Xiang louter uit commercieel oogpunt een kans geeft in zijn basiselftal. De journalisten die voor het miljoenenpubliek in China verslag hadden moeten doen van de verrichtingen van hun nieuwe volksheld zitten zaterdagavond niet in Almelo, maar thuis in Peking. In afwachting van nieuwe visa die een paar dagen voor het eredivisieduel waren verlopen.

Met zwarte wanten en rode voetbalschoenen loopt Sun Xiang het kunstgrasveld van Heracles op. Vlak voor het beginsignaal geeft aanvoerder Phillip Cocu zijn nieuwe ploeggenoot een vriendschappelijk tikje. De Mexicaan Carlos Salcido omhelst de voetballer die door de kolonie Spaanstaligen bij PSV ongetwijfeld el chino zal worden genoemd. Trainer Ronald Koeman heeft Sun Xiang in de aanloop naar het competitietreffen in een trainingskamp in De Lutte een paar keer apart genomen. De voetballer krijgt een vrije rol aan de linkerkant. „Hij had zich de laatste tijd op de training goed gemanifesteerd. Ik vond dat Sun zijn kans verdiende”, stelt Koeman in Almelo.

Vier minuten gaan voorbij voordat Sun Xiang tegen Heracles na een passje van Salcido voor de eerste keer de bal raakt. In totaal zal hij 57 keer in balbezit komen, slechts een enkele keer lijdt hij balverlies. Een paar maal weet hij met goede voorzetten ploeggenoten als Arouna Koné en Edison Méndez te bereiken, maar opvallend is zijn debuut in de eredivisie niet. Sun Xiang heeft dan ook de pech dat hij zijn opwachting moet maken in een elftal dat al weken uit zijn doen is. Het matige optreden van PSV tegen Heracles bevestigt de vormcrisis alleen maar.

Een minuut nadat Sun Xiang het veld voor de Braziliaan Diego Tardelli heeft verlaten, komt PSV op voorsprong door een doelpunt van Jefferson Farfán. De Peruaan straft een fout van Rob Maas af. In de blessuretijd juicht de Chinese aanwinst langs de kant mee als Tardelli de eindstand op 0-2 brengt.

Met glimlach op zijn gezicht loopt Sun Xiang na afloop de kleedkamer uit. „Vandaag is een mooie dag voor mij. Het is ook nog eens Chinees nieuwjaar. Voor de wedstrijd sprak ik met mijn broer. Hij wenste me veel geluk. Of ik nerveus was? Nee, ik heb in China wel vaker voor veel publiek gespeeld. Ik was er klaar voor. Ik ben heel blij en ik denk veel Chinezen met mij. Dit is slechts het begin. Ik moet nog veel leren.”

Mocht Sun Xiang morgen voor eigen publiek in de wedstrijd tegen Arsenal opnieuw spelen, dan is hij de eerste Chinees in de Champions League. „Het zou prachtig zijn als ik bij de selectie hoor, maar als dat niet het geval is, is het ook goed. Ik reken nergens op.”

    • Koen Greven