Het ging om háár, leeftijd onbelangrijk

Toneel

Blackbird van David Harrower, door het Nationale Toneel. Tour-nee t/m 8 april. Inl. www.nationale toneel.nl.

Tweeënvijftig jaar na Lolita en dertig jaar na Het debuut brengt het Nationale Toneel Blackbird, over de liefde van Ray (40) en Una (12). Schrijver David Harrower laat ze elkaar jaren later ontmoeten, om hun verschillende versies naast elkaar te zetten. De confrontatie vindt plaats in de kantine van Rays werk. In de regie van Maaike van Langen ligt de grond bezaait met snackresten, metafoor voor de wijze waarop de man achteloos het meisje consumeerde en liet vallen, althans, in Una’s versie.

Heike Wisse speelt het meisje met gepijnigde grimassen, sterk en boos, beschadigd en nog altijd veel te kwetsbaar. Derek de Lint speelt de man als een gaandeweg ontdooiende hork. Hij is vooral sterk in ingehouden, zacht spel, zijn emotionele uitbarsten overtuigen minder. Over het algemeen heeft van Langen niet alles uit haar acteurs gehaald wat erin zat.

Harrowers drama is sterk maar bevat weinig verrassingen. Net als zijn roemruchte voorgangers wil Harrower laten zien dat er achter het gemakzuchtige dader-slachtofferverhaal een veel complexere waarheid zit, waarin de verliefde twaalfjarige ook een grote rol speelt. Dat maakt zijn versie van de liefde – het ging om háár, leeftijd speelde geen rol – geloofwaardiger.

Net als je te veel meegaat in Rays verhaal, verschijnt een échte nimfijn op het toneel. Deze man in de zaal snapt het wel, even. Maar deze vader in de zaal voelt een blinde woede opkomen. Liefde, het zal best, maar als zo’n schoft ook maar in de búúrt komt. Dan is de dood nog te zacht.

    • Wilfred Takken