‘Heftig’ Nederlands script voor Hollywood

De Nederlandse schrijver Alex van Galen (1965) heeft zijn filmscript Bullitz verkocht aan Hollywood, aan de internationale investeringsmaatschappij Emagine Group. Producent en regisseur Roel Reiné van Rebel Film gaat dit jaar beginnen met de opnamen. Eerder maakte Van Galen een rigoureuze bewerking van het script van Deadwater, geschreven door Ethan Wiley, voor Hollywood. Deze film wordt nu gemonteerd. Deadwater gaat over een terroristische aanval op een marineschip.

„Ik wil graag grote mythologische verhalen vertellen”, zegt Van Galen. „In een romantische bui schreef ik Bullitz drie jaar geleden in het Engels. Ik wilde graag over de grenzen van Nederland reiken. Het speelt zich af in de woestijn bij Las Vegas waar een stel rijke criminelen samenkomt. Ze spelen scènes na uit de films van Sergio Leone. Ze gebruiken jongens als doelwit. Ik geef toe dat het heftig is.”

Van Galen verwierf bekendheid als scenarist van de televisieseries Rozengeur & Wodkalime, Meiden van de Wit en Sam-Sam. Hij heeft een column op thrillersite Crimezone. Van Galen: „Ik ben geïnteresseerd in het samengaan van historie en thriller. Daarom heb ik me laten inspireren door de westerns van Leone. Aanvankelijk vonden de Amerikaanse maatschappijen het script te Europees. We hebben de historische verwijzingen iets afgezwakt en de actie vergroot. Samen met producent Roel Reiné is het een script geworden waar Hollywood heel enthousiast op reageert. Dit jaar gaat Reiné de film al maken.”

    • Kester Freriks