Harm heeft één stopcontact

Utrecht pakt malafide kamerverhuurders aan, ten koste van de studenten.

Opgelegde boetes worden doorberekend in de huur. Of ze komen op straat te staan.

Student Harm Baakman (links) in zijn kamer van zes vierkante meter Foto Merlin Daleman Studenten in Utrecht. Utrecht, 14-02-07 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

„Sinds kort is dit de huiskamer”, zegt student Harm Baakman en toont een kale kamer. Een week geleden werd de ruimte nog bewoond. Toen kwam de Utrechtse brandweer langs en moest één van de zes bewoners van het pand verhuizen, om het weer aan de veiligheidsvoorschriften te laten voldoen.

Harm (22) huurt zelf de kleinste kamer in het huis, zes vierkante meter. Daarvoor betaalt hij 190 euro kale huur. Hij bekeek onlangs hoeveel dat zou moeten zijn volgens het puntensysteem van de huurcommissie: 36 euro.

Harm en zijn huisgenoten huren bij Betty Chang. Zij kreeg van ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, en de Landelijke Studentenvakbond de titel ‘huisjesmelker van het jaar’. Sinds die benoeming houdt de gemeente Utrecht haar scherp in de gaten. Na een eerste controle van vijf van de 38 panden die ze bezit, moesten al zes huurders per direct verhuizen. Eind vorige week maakte de gemeente bekend alle panden van Changs bedrijf, Marlux Europe, te gaan controleren.

Maar het probleem op de Utrechtse huurmarkt is groter dan Chang.

Eigenlijk valt Harms situatie nog mee. Oké, in zijn kamer kan hij nauwelijks rechtop staan, dan stoot hij zijn hoofd tegen het stapelbed. En op één stopcontact zitten nu de pc, het tosti-ijzer, de waterkoker, de koelkast en zijn tv. Maar het kan erger. Bij de Utrechtse studentenvakbond USF Studentenbelangen komen regelmatig klachten binnen over huisbazen die zich bedienen van geweld en intimidatie om zo te voorkomen dat huurders een lagere huur afdwingen.

De woningnood en het troebele toezicht op de huurmarkt maken Utrecht aantrekkelijk voor malafide huisbazen. Volgens voorzitter Mark Laagewaard van USF Studentenbelangen heeft de gemeente de afgelopen jaren gefaald in het toezicht. „Nu worden halsoverkop maatregelen genomen waarvan de huurders opnieuw de dupe zijn. Want opgelegde boetes worden al gauw doorberekend in de huur. En van de ene op de andere dag moeten verhuizen, is ook geen pretje.”

Volgens wethouder wonen Harrie Bosch (PvdA) is het voor de gemeente onmogelijk om goed inzicht te krijgen in het aantal malafide huisbazen. Hij wijst op de verantwoordelijkheid van studenten die niet zomaar elk contract moeten tekenen. „Wij weten pas dat er iets mis is als huurders melding maken. Als verhuurders zich niet aan de spelregels houden, kunnen huurders dat altijd aanvechten.” Maar dat blijkt nou juist niet goed te werken. Huurders durven hun verhouding met de huisbaas niet op de spits te drijven. En als ze toch iets ondernemen, duurt de procedure bij de huurcommissie om een lagere huur af te dwingen vaak ruim een half jaar.

Behalve met de malafide huisbazen worstelt Utrecht ook met een te hoge concentratie van studentenwoningen in sommige wijken. Flats in de buurten Overvecht en Kanaleneiland die eigenlijk bedoeld zijn voor starters, worden door particulieren gekocht en tot studentenwoningen omgebouwd. Dit tot onvrede van omwonenden. Daarom voerde de wethouder eind januari de eerder afgeschafte omzettingsheffing opnieuw in. Huiseigenaren die van hun pand een jongerenwoning willen maken, moeten nu 206 euro per vierkante meter betalen. Voor een gemiddelde woning is dat zo’n 20.000 euro.

Die maatregel leidde tot protesten van studentenorganisaties en verhuurders, verenigd in Vastgoed Belang. Zij zien meer in certificering van bonafide verhuurders, zodat studenten kunnen rekenen op brandveilige panden met de juiste huurprijs. Wethouder Bosch wil met deze partijen dergelijke mogelijkheden onderzoeken.

Ondertussen gaat de gemeente door met het onderzoek naar Chang, die naar schatting aan bijna tweehonderd studenten een kamer verhuurt. Naar andere verhuurders lopen geen onderzoeken. Harm Baakman is blij dat zijn huisbazin onder de loep wordt genomen Maar of ze zich nu veiliger voelen in hun huis? „Nou nee, eigenlijk niet”, zegt huisgenoot Bas. „Harm heeft nog altijd maar één stopcontact. En er zijn ook niet meer vluchtwegen. Als er bij de trap brand uitbreekt, zijn we nog steeds dood.”

Lees over huren en geschillen tussen huurders en verhuurders: www.huurcommissie.nl

    • Leendert van der Valk