Fairtrade met een ‘fair taste’

‘Ga op de biotour’, roep ik vaak. Zoek biologische wijnen en vergelijk ze met hun niet-biologische broertjes en zusjes. Kijk of je verschil proeft. Naast de gunstige milieu-aspecten pakken deze wijnen qua smaak vaak verrassend goed uit. Veel Franse boeren boeren al eeuwen op biologische wijze en de Franse consument vraagt er ook om. Bij ons leeft geheel onterecht nog steeds het beeld van een alto wijnboer, wandelend op geitenwollen sokken, gestoken in Birkenstock’s en kauwend op lindebloesemtwijgen.

Een paar maanden geleden ontmoette ik tijdens een wijncompetitie de importeur Lovian. Deze was toen uitgeroepen tot de beste leverancier van biologische wijn en ging zelfs een stap verder. Lovian combineert het bioprincipe met ‘eerlijke handel’ ofwel Fairtrade; een goede prijs voor een goed biologisch product, gedurende de gehele productieketen. Fairtrade kennen wij van de Max Havelaar-producten zoals koffie en de bananen die onder meer bij Albert Heijn liggen. Lovian – ik zie hun wijn ineens overal in de schappen van natuurwinkels - werkt nauw samen met Stellar Organics. Deze supermoderne Zuid Afrikaanse wijnproducent gaat werkelijk heel ver. Niet alleen werken de landarbeiders onder goede omstandigheden en krijgen zij een verantwoord salaris. Er is ook kinderopvang, ze wonen kosteloos en worden dagelijks van huis naar het werk gebracht.

Faitrade, bio, Max Havelaar of niet, het gaat uiteindelijk wel om de smaak. Een jaar geleden proefde ik een aantal van deze wijnen en vond ze toen niet de moeite waard. Dit jaar kreeg ik voor 7 euro een fles Stellar Organics Merlot 2006 in handen. Het etiket maakte zich schuldig aan een hoog bling-bling gehalte en vermeldde een flink alcoholpercentage (14.5 procent). Ik proefde.

De wijn was wrang, had veel hout en deed erg jong aan. Ik zette de fles apart en liet hem een nacht openstaan. De volgende dag proefde ik voor de zekerheid nog eenmaal en werd waanzinnig verrast. Hij had zich ontwikkeld tot een heel vriendelijke Merlot-wijn, het overdreven hout had plaatsgemaakt voor soepel fruit en een licht zoetje. Bio en Fairtrade bleken na een nacht in de openlucht ook nog eens fair taste te zijn.

Cuno van ’t Hoff

Meer informatie over biologische wijnen: www.lovian.nl www.stellarorganics.com

    • Cuno van 't Hoff