Europoliticus ‘antisemitisch’

In het Europees Parlement is beroering ontstaan over een brochure van de Poolse afgevaardigde Maciej Giertych waarin als antisemitisch opgevatte passages voorkomen.

EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering heeft dit weekeinde direct een onderzoek aangekondigd naar de financiering van het 32 pagina’s tellende geschrift. Hij wil niet dat er geld van het EP mee is gemoeid. Giertychs brochure, getiteld ‘Beschavingen in Europa ten oorlog’, is op de voorkant getooid met het embleem van het EP.

Giertych, die in het EP opereert als ‘onafhankelijk lid’, schrijft onder andere dat de joodse beschaving er één is van „geprogrammeerde afscheiding en geprogrammeerd onderscheid ten opzichte van de omgeving”. En: „Joden zijn geen pioniers. Zij veroveren geen nieuwe werelden, maar vestigen zich bij voorkeur tussen andere gemeenschappen, en daarbij vooral tussen de rijken.”

Het Europees Joods congres heeft de tekst scherp veroordeeld en spreekt van „middeleeuwse haat” en „uit de negentiende eeuw daterende stereotypen”.

Bij zijn uiteenzetting van conflicterende beschavingen zegt Giertych zich te baseren op het werk van de Poolse filosoof en historicus Feliks Koneczny, die leefde van 1862 tot 1949. De 71-jarige Giertych is zelf hoogleraar in de bosbouw. In Polen maakt hij deel uit van de ultraconservatieve Liga van Poolse Families. Zijn zoon is voor dezelfde partij vicepremier en minister van Onderwijs.

Vorig jaar zorgde Giertych ook al voor rumoer toen hij het opnam voor de dictatuur in Spanje onder het bewind van generaal Franco.

Europarlementariërs kunnen putten uit fondsen van het EP om brochures te laten drukken. De inhoud moet wel een band hebben met de activiteiten van het Parlement. Een andere voorwaarde is dat het EP-logo wordt afgedrukt. Wel staat op de eerste pagina van de gewraakte brochure dat het om de opvattingen aan de auteur gaat.