Energierekening hoger

De energierekening stijgt dit jaar met circa 85 euro, voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend heeft gemaakt. De stijging is aanmerkelijk minder dan die van een jaar eerder. Dat heeft te maken met de afschaffing van de jaarlijkse MEP-heffing (voor groene energie) van 52 euro.

De energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik van elektriciteit en gas komt dit jaar uit op 1.865 euro. De helft daarvan bestaat uit leveringskosten voor energie, eenderde is voor belasting en BTW en de rest wordt in rekening gebracht voor het transport van de energie.

Met name de leveringskosten zijn dit jaar gestegen. Voor de levering van elektriciteit wordt 19 procent meer gerekend, en voor de levering van aardgas betaalt een gemiddeld huishouden 11 procent meer.

De afschaffing van de MEP-heffing biedt daarmee geen volledige compensatie voor de gestegen leveringskosten. Ten opzichte van december 2006 zijn de transportkosten nauwelijks toegenomen. De energierekening is sinds 2000 gemiddeld 75 procent gestegen.