een weekeinde vol voetbal

Louis van Gaal en Ron Jans kregen het op de persconferentie na afloop van FC Groningen - AZ opnieuw met elkaar aan de stok. Trainer Van Gaal van AZ vertelde zijn toehoorders dat zijn elftal met 1-1 veel te weinig had gekregen. Groningen-trainer Jans begon daarop zijn analyse met de mededeling dat de thuisclub in de eerste helft de grootste kans had op een doelpunt. „Maar ik zal voorzichtig zijn met het opnoemen van kansen”, zei Jans. Daarbij doelde hij op de persconferentie van een klein jaar eerder. Toen viel Van Gaal hem openlijk af omdat hij vond dat Jans na het duel tussen beide clubs in de play-offs alleen de kansen van zijn eigen ploeg noemde en geen goed wedstrijdbeeld gaf. „Je kunt inderdaad beter maar voorzichtig met je woorden zijn, ja”, beet Van Gaal hem gisteren toe. „Je bent heel goed in het opsommen van de kansen van je eigen ploeg.” Jans: „En jij heel goed in het kleineren van mensen.”„Niet ik, maar jij refereert aan de vorige persconferentie”, aldus Van Gaal. „En daar reageer ik op.” „Ik ga hier liever boven staan dan dat ik ertegenin ga”, besloot Jans.

Na tien nederlagen op rij pakte Excelsior weer een punt: 2-2 tegen Ajax. Door het gelijkspel heeft de ploeg uit Amsterdam weer vijf punten minder dan PSV. „We hebben onszelf een hele slechte dienst bewezen”, concludeerde Ajax-trainer Henk ten Cate. Hij zag zijn formatie in een veel te laag tempo spelen. „We kregen nauwelijks kansen. Dit was een collectieve wanprestatie. Het was helemaal niets.” De trainer kon geen oorzaken voor het slechte spel van zijn ploeg aandragen. „Deze dingen gebeuren gewoon een keer. Al mag dat natuurlijk nooit.”

FC Twente blijft het goed doen: de nummer vier won voor de vijfde keer op rij – met 2-1 uit van SC Heerenveen – en heeft sinds de winterstop geen punt meer verloren.

Huub Stevens lijkt de juiste manier te hebben gevonden om de sportieve crisis bij Hamburger SV te bezweren. Onder leiding van de Nederlandse trainer won de sukkelende Duitse club voor de tweede achtereenvolgende keer in de competitie. Rafael van der Vaart zorgde voor beide doelpunten in de uitwedstrijd tegen Werder Bremen: 0-2. Door de overwinning is HSV van de laatste plaats af. De ploeg heeft nu één punt meer dan Borussia Mönchengladbach, dat met 1-0 verloor bij Dortmund. Werder Bremen haakte door de derde achtereenvolgende nederlaag voorlopig af in de strijd om de titel. Koploper Schalke verspeelde bij Wolfsburg een voorsprong van twee doelpunten: 2-2. Schalke heeft nu vijf punten meer dan nummer twee VfB Stuttgart, dat vrijdag Eintracht Frankfurt met 0-4 versloeg, en zeven punten meer dan Werder.

Real Madrid kwam in Bernabeu tegen het laag geklasseerde Real Betis Sevilla niet verder dan 0-0. David Beckham kreeg in de slotminuut een rode kaart voor een overtreding op Isidro. De onrust zal door het nieuwe puntenverlies verder toenemen bij Real. Van de laatste vier competitiewedstrijden eindigden er drie in een nederlaag voor de Madrilenen. Het publiek begeleidde de spelers na afloop met een hels fluitconcert naar de kleedkamer. In de laatste vier thuisduels maakte Real één goal.

Manchester United en Arsenal hebben zich dit weekeinde niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van de FA Cup. Manchester speelde in eigen stadion met 1-1 gelijk tegen Reading, Arsenal kwam in het thuisduel met Blackburn Rovers niet verder dan 0-0. Manchester City en Tottenham Hotspur slaagden er wel in de kwartfinales te bereiken. Ook Chelsea bekert verder na een 4-0 overwinning op Norwich City, dat vorig seizoen degradeerde uit de Premier League. Khalid Boulahrouz viel kort voor het einde van de eerste helft uit met een schouderblessure en is waarschijnlijk enige tijd uitgeschakeld. De Nederlander was net hersteld van een knieblessure.

Ronaldo is het scoren nog niet verleerd. De Braziliaanse (30) spits hielp zijn nieuwe club AC Milan met twee doelpunten aan de overwinning tegen Siena: 3-4. Het waren de eerste treffers van Ronaldo sinds zijn overstap van Real Madrid. Clarence Seedorf ontbrak wegens een blessure.

Internazionale kan de titel nauwelijks nog ontgaan. De koploper won voor de zestiende keer op rij en staat met nog vijftien ronden te spelen veertien punten voor op AS Roma, dat uit met 1-0 verloor van Empoli. Inter krijgt komend seizoen vermoedelijk weer concurrentie van Juventus. De meervoudig landskampioen, door het fraudeschandaal met minpunten teruggezet naar de Serie B, staat inmiddels bovenaan.