Een voorstelling die in elk geval geen voorstelling is

Voorstelling Spoedcursus Humor, door Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse. T/m 26/4. Inl. www.cursus humor.nl ***--
Voorstelling Spoedcursus Humor, door Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse. T/m 26/4. Inl. www.cursus humor.nl ***--

Voorstelling

Spoedcursus Humor, door Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse. T/m 26/4. Inl. www.cursus humor.nl

„Twee nerds met een katheder en een powerpoint-presentatie”, zoals Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse hun Spoedcursus Humor zelf noemen – zoiets is het inderdaad. Een voorstelling is hun voorstelling in elk geval niet, zeggen ze nadrukkelijk. Maar het lijkt er af en toe wel op, want binnen de vorm van zo’n cursus vallen veel grappen te maken.

Urgert, de cabaretier van de twee, is de man die losjes met de microfoon heen en weer loopt en als een komiek de zaal bespeelt. Terwijl de studieus ogende Geleijnse, co-auteur van de stripfiguren Fokke & Sukke, voornamelijk achter het spreekgestoelte staat en op droogkomische toon zijn cursusmateriaal voorleest. Enkele serieuze stellingen over humor zijn het excuus voor heel wat vrolijke praktijkvoorbeelden. Zo leidt een praatje over „een spanning tussen twee elementen” tot diverse onverwachte combinaties. Al zijn die niet allemaal even sterk: een portret van Ruud Lubbers naast een foto van een voorover buigende mevrouw vind ik een nogal fletse kwinkslag.

En zo zijn er wel meer momenten waarop Urgert en Geleijnse nogal makkelijk vertier vertonen. Een bestaand filmpje uit het door Urgert gepresenteerde tv-programma Onder de tram is niet bijster origineel. Het voordragen van gekke bijschriften bij foto’s, naar het voorbeeld van Dit was het nieuws, evenmin. Veel geestiger zijn Geleijnses versie van de Brel-ode Mijn vlakke land, hoewel die nergens iets mee te maken heeft, en de tragikomische verhaaltjes die hij voorleest. Maar nog grappiger vind ik dat ze ook impliciet aantonen hoe voorspelbaar het publiek kan zijn. Zodra er op hun verzoek suggesties voor een grap uit de zaal komen, volgt herhaaldelijk een – vooraf geproduceerde – reactie op het scherm. Zodat de cursusleiders dus toch steeds de slimste zijn.

    • Henk van Gelder